2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szellemes pasi, alvilági nő

Darren Shan neve egyedülálló könyvein kívül leginkább a sok kötetet számláló sorozatairól ismert: a Démonvilágról, illetve a Vámpír-könyvekről, melyek alapvetően horror-fantasy-jellegűek és célközönségük a fiatal korosztály (amivel azért lehetne vitatkozni). Sokan innen ismerhetik nevét, ami alapján joggal elkönyvelhetik őt ifjúsági írónak. Holott az írót igazából nem lehet – és szabad – beskatulyázni ebbe a kategóriába, mert bizony krimit és felnőtteknek szóló regényt is tud írni. Ott van példának okáért a természetfelettit és misztikumot nem nélkülöző Város-trilógia, mellyel ismét írói tehetségét bizonyította. Szintén ebbe a kategóriába tartozik az Árnyak asszonya– ám a hasonlóság pedig ezzel véget is ér.

Talán zavaró lehet, hogy Shan írt korábban Árnyak Ura címmel fantasyt – így az író munkásságát csak felületesebben ismerők esetleg úgy gondolhatják, hogy a kettő kapcsolatban van egymással. És bár ez a teória már a fülszövegre való pillantással is megdől, azért érdemes lehet vigyázni, nehogy csalódás érjen bárkit. Persze önmagában ez a veszély nem fenyeget, mert a könyv jó.

Ezúttal a főszereplő egy amerikai író, Ed, akit munkája Londonba szólít. Miközben ötleteket, anyagokat gyűjt soron következő horrorisztikus könyvéhez, küzd önmagával és kérdésekkel teli múltjával. Már önmagában véve ez is elég nagy teher, de a férfi vállára még eggyel több probléma nehezedik: épelméjűsége megkérdőjeleződött azzal, hogy szellemeket lát, s Londonban végleg fel szeretné tenni az i-re a pontot ez ügyben. Utóbbiban egy rajongója, Joe lesz segítségére. De öröm az ürömben legalább, hogy egy parti alkalmával váratlanul rátalál a szerelem is, mégpedig az üzletasszony Deleena képében, a csinos hölgy ráadásul rajong Ed regényeiért.

Látszólag nincs is ebben semmi gyanús, amíg nem jön a hidegzuhany – természetesen azután, hogy szépen egymásba gabalyodnak-habarodnak: Deleena a legveszélyesebb londoni gengszter felesége (no azért Edet sem most jött le a falvédőről, nem éppen makulátlan múltját figyelembe véve), így Ed két lábon járó céltáblává válik. azonban később kiderül, hogy számára végzetes is lehet, mert a nő a legveszélyesebb gengszterrel áll kapcsolatban. Így Ednek nemcsak a múltja tisztázatlan, hanem most már a jelene is teljes káosszá válik egy szempillantás alatt.

Shan nem hazudtolta meg önmagát: az Árnyak asszonya a tőle megszokott módon ütős, amelyben zseniális érzékkel megfelelő helyeken és időközönként adagolja a csavarokat, valamint fokozza a cselekmény intenzitását – ez a fajta kiszámíthatatlanság és feszültség pedig úgy hat az adrenalin-szintre, mint egy kisebb dopping. A rajongóknak, mondanom sem kell, kötelező. Továbbá azoknak, akik kedvelik az ilyen jellegű, misztikusabb krimiket, érdemek kísérletet tenniük és belekóstolni az Árnyak asszonyába, hiszen aligha fognak csalódni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek