2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Szeged lesz az EU-s lézerkutató egyik helyszíne

Szeged lesz az EU-s lézerkutató egyik helyszíne

Szeged lesz az EU-s lézerkutató egyik helyszíneMagyarország Csehországgal és Romániával közösen elnyerte az Extreme Light Infrastructure nevű lézerkutató központ létrehozására kiírt európai uniós pályázatot; a projekt magyarországi helyszíne a Szegedi Tudományegyetemen lesz – tudatta a kormányszóvivői iroda csütörtökön az MTI-vel. A tudósok által szuperlézernek is hívott berendezéssel olyan nagyon rövid időtartamú fényimpulzusokat lehetne előállítani, amelyekkel megfigyelhetők lennének a molekulákon belül zajló elemi folyamatok, vizsgálhatók lennének a szilárd testek felületén vagy a biológiai molekulákon belül zajló elemi események.
 
A berendezéseket lézeres részecskegyorsításra is lehetne használni, így a mainál lényegesen hatékonyabb sugárterápiás módszerek kidolgozására is lehetőség nyílna.

A sikeres pályázat részleteiről Bajnai Gordon miniszterelnök és Botka László polgármester délután sajtótájékoztatót tart Szegeden, ahol jelen lesz Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora is.

Szabó Gábor az MTI-nek korábban elmondta: a mintegy 100 milliárd forintos beruházás eredményeként létrejövő lézeres központban a jelenleg Franciaországban, illetve az USA-ban épülő rendszereknél mintegy ezerszer nagyobb teljesítménysűrűség lesz elérhető.


(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…