2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Száz éves a Mindszenti Ipartestület

A Mindszenti Ipartestület 1910. július 31-én alakult. Az iparosság és érdekképviselete küzdelemben és szép pillanatokban gazdag évszázadra emlékezik.

A klasszikus kisipar és ipartestülete túlélte a gazdasági, társadalmi és kulturális változások viharát, részese volt jelentős fejlődéseknek, vagy éppen a megszűnés határára sodródott.

Az emlékezés nem csak a múlt felidézése, egyfajta számvetés, de a jelen értékelése és a száz év tapasztalataiból történő erőmerítés is.

Olyan múltra emlékezik az ipartestület, amely ilyen vagy olyan formában a jelen minden napját befolyásolja.

A 2010. július 10-i ünnepi esemény jó alkalmat teremt az iparos múlt bemutatására, a kézművesség, a mikro és családi vállalkozások helyzetének értékelésére, a hogyan tovább meghatározására.

A mindszenti iparosság tiszteli a múltját, őrzi a tradíciókat, összegyűjti a mesterségek eszközeit, az emberi és tárgyi értékek megőrzésére, az értékmentésre vállalkozik.

Ennek ékes bizonyítéka a kerek évfordulót köszöntő „Mindszenti Ipartestület 100 éves története” c. kiadvány, „A mesterségek eszközei” kiállítás és az emléktábla avatása is.

Az ünnepségen résztvevők Emléklapot kapnak. A lakosságot, a tisztes ipar védelmét, az ipartestület munkáját kiemelkedő szaktudásukkal segítő iparosok az IPOSZ legmagasabb szakmai kitüntetését A Magyar Kézművességért Díj arany, ezüst és bronz fokozatát, IPOSZ Díjat, vagy a 25 és 50 éves iparos tevékenységet  elismerő díszes oklevelet vehetnek át.A kisipar a lakosság szolgálatában, a magas színvonalú szolgáltatás és termékelőállító minőségi munka végzése, a tisztes ipar védelme, a szakmai önbecsülés, a szolidaritás, az érdekvédelem és a szakképzés az ipartestület munkájának kulcsszavai.

Az ipartestület meghatározó tényezője, mozgósító ereje a város és a térség gazdasági, társadalmi és kulturális életének. A segítő kezű iparosok időről időre több százezer forint értékű társadalmi munkát végeznek a város oktatási intézményein.

A 100 éves, saját tulajdonú székházukat az államtól 1997-ben visszakapták, újjáépítették, működtetik.

A vállalkozások működését, talpon maradását, a szakmunkás tanuló képzést, a kezdő kisiparosok és fiatalok felkészítését segítő jogi, közgazdasági, képzési stb.  tevékenységük eredményességét sok-sok szakmai rendezvény, konzultáció, eszmecsere is bizonyítja.

Az utóbbi években a mindszenti iparosok, kisvállalkozások is „padló-közeli” helyzetbe kerültek, 15-20 százalékuk iparengedélyük visszaadására kényszerült. A lakossági és közületi megrendelések radikális csökkenése, a közterhek alakulása, az adminisztráció mértéke, a körbetartozás, a tőkehiány, a beruházások, a karbantartás és telephelyfejlesztés költségeinek apadása, a pályázati lehetőségek és a szakképzés ismert nehézségei és sok-sok probléma az előidézője a kialakult helyzetnek. A szürke és feketegazdaságba menekülés nem megoldás.

Az ipartestület rendszeresen informálja az IPOSZ-t tagsága helyzetéről, hangulatáról, javaslatairól.

Az ipartestület arra számít, hogy az IPOSZ a kormánnyal és a hatóságokkal folytatott együttműködésben a rendelkezésére álló minden eszközzel képviseli az ipartestületek és tagság közöttük a mindszentiek érdekeit.

Várja a kormány ezen tapasztalatokra és javaslatokra  is épülő hosszabb távra is kiutat jelentő kkv-programját.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…