2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Szavazzon az év szavára: a H1N1, a vörösiszap és a végtörlesztés után mi következik?

Szavazzon az év szavára: a H1N1, a vörösiszap és a végtörlesztés után mi következik?

A TINTA Könyvkiadó idén már negyedik alkalommal írja ki szavazását az év szavaira.

Mint Kiss Gábor igazgató-főszerkesztő elmondta, sokkal több ez mint játék, mert vallja, hogy a szó az élet tükre, minden percünknek része. A szavakkal simogatni, bátorítani és kegyetlenkedni is lehet. Gondoljunk csak az 1970-es évek elejének Illés slágerre, miszerint „A szó veszélyes fegyver, és van aki fegyvertelen”. Az egyes szavak változó fontossága és jelentősége nagyon jól mutatja a bennünket körülvevő valóság mozgását. A leghétköznapibb szó is lehet egyszer korfestő. Mert ha ezeket a szavat halljuk turbán, kaftán, minaret – mindenkinek a török kor jut az eszébe. A lódenkabát, békekölcsön, svájcisapka szavak pedig felidézik az 1950-es éveket. A szavak által bemutatott kor sokszor pontosabban fest le egy-egy évet, mint az adatokkal telezsúfolt történelemkönyvek.
2009-ben legjellemzőbb szó a H1N1 influenza volt a korrupció és a szegénység szavak mellett. A 2010. évben a válság, a vörösiszap, remény szavak voltak a dobogós helyezettek. Az elmúlt 2011. évet pedig a végtörlesztés, a devizahitel és a chipsadó szavak jellemezték legjobban.
A TINTA Könyvkiadóban izgatottan várják minden évben a szavazás végeredményét, mert mint a legnagyobb magyar szótárkiadó, az új szótárak szerkesztés közben figyelembe veszik az eredményt.

Szavazni a TINTA Könyvkiadónak a http://www.tintakiado.hu/ honlapján három szó megadásával lehet. Ugyanitt megtekinthető az szavazás aktuális állása is.

 

 

 

 

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek