2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Szabadság mindenek felett! – Csokonai Vitéz Mihály, a regényhős

Szabadság mindenek felett! – Csokonai Vitéz Mihály, a regényhős

Az Álomgyár Kiadó gondozásában újabb érdekfeszítő kötet, ezúttal kicsit komolyabb hangvételű, szórakoztató írás látta meg a napvilágot.

A szerző maga mutatta be  alkotását!

„Palotai H. Zsófia vagyok, múlt héten jelent meg „Szabadság mindenek felett” című regényem az Álomgyár Kiadónál. Kérem, engedjék meg, hogy ezúton szóljak róla néhány szót.

Kétrészes művem az olvasóközönség számára általában nagy érdeklődést kiváltó témát (régi költők megítélése mai szemmel), illetve a történelmi környezet ellenére aktuális problémákat dolgoz fel. Az idén 240 éve született Csokonai Vitéz Mihály életének talán legközismertebb szakaszán, az 1794-95-ös eseményeken keresztül mutatom be az akkor 21-22 éves költőt. Más narratíváktól eltérően az életkorának megfelelően bizonytalan, a pillanatnyi benyomások által befolyásolható és fejlődő jellemét hangsúlyoztam.

Amint a cím is előrevetíti, művemben központi szerepet játszik a (művészi, egyéni, politikai) szabadság kérdése. Csokonai magánéleti problémáit – a legújabb kutatásoknak megfelelően – nem kívántam összemosni a Martinovics-összeesküvés történetével, habár a két történetszál a végig egymás mellett halad és egymást erősíti. A korrajzot tekintve igyekeztem minél hitelesebb maradni és a XVIII., XXI. századi, valamint kortalan élethelyzetek és dilemmák között párhuzamot vonni.

Ha esetleg felkeltette érdeklődésüket a művem, szívesen küldök recenziós példányt  és további információkat is.”


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek