2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Stricinek lenni sem könnyű…

Bátor, provokatív és polgárpukkasztó könyvcím A strici voltam. Sejthető, hogy szerzője egyáltalán nem köntörfalaz, és őszinte vallomást tesz ebben az önéletrajzi műben. És valóban: Slim Iceberg cenzúrázatlanul feltárta és vállalta irigylésre közel sem méltó életútját az olvasó előtt. Azt még maga sem tudta akkor, hogy ezzel mekkora szolgálatot tesz majd az utókornak, hiszen művében megörökítette az amerikai társadalomnak egy olyan szegletét abban az időben, amelyről kevés fogalommal és hitelesnek mondható ismerettel rendelkezünk.

A strici voltam kőkemény vallomás arról, hogy milyen választási lehetőségei voltak egy fekete bőrű embernek szegregáció eltörlésének küszöbén. Kissé szembe is megy egyébként az ilyen jellegű írások esetében megszokottal: nem általánosságban mutatja be a feketék helyzetét, hanem saját életútjába enged betekintést – ez teszi egyedülállóvá és hiánypótlóvá a regényt. A szerző merészsége nem volt érdemtelen, hiszen az összes megjelent alkotása közül ez vált világszerte a legismertebbé.

Az afroamerikai irodalom klasszikus darabjában Robert Beck (merthogy ez a polgárneve) sorra végigveszi életútjának állomásait. Felidézi gyerekkorát és szüleivel való korántsem ideális kapcsolatát, majd zűrzavaros kamaszéveit. Sajnos, az ilyen jellegű háttér nagyban determinálja a lecsúszást – ezt pedig Iceberg sem kerülhette el. 18 éves korára már közelebbi ismeretséget kötött a börtöncellával, ahol az ottani volt lányfuttatókkal való beszélgetések hatására döntött úgy, hogy belevág ő is ebbe az iparba.

Ha egyszer elkap a gépszíj, bizony nehéz kiszállni. Slim Iceberget is magához csábította, majd fogva is tartotta az anyagi jólét. Beceneve beszédes: hideg és rideg volt, mint egy jéghegy, de hát más választása nem lévén, kényszerű volt ez a hozzáállás. Azt pedig csak ő maga tudta, hogy az érzéketlen és kegyetlen ribancfuttató mélyén – legyen bármilyen meglepő – érző szív lakozott, hangozzon ez utólag bármilyen „romantikusan” is. A strici voltam az életrajzi vonatkozáson túl hű képet ad a szakma bugyrairól az 1930-40-es években. Ehhez az író által használt nyelvezet és hangnem is hozzájárul, amelyek egyáltalán nem finomkodóak.

Nyomasztó és kemény olvasmány ez Slim Icebergtől. Kell bizonyos fokú rá-és felkészülés a tartalom befogadásához – egyrészt a szerző sanyarú-szomorú sorsa, másrészt a ribancfuttatás nem kevésszer pokoli világa miatt. Azonban megéri elolvasni, hiszen a könyv közelebb hozza ezt a számunkra igen távoli és ismeretlen szubkultúrát. A történelem és a korszak kifejezett kedvelőinek meg pláne érdemes forgatni mint hitelesnek tekinthető forrást is. A regény méltó tagja a megosztó, szókimondó módon peremterületeket bemutató művekből álló Transz-sorozatnak – a már korábban bemutatott 2999 Ft-hoz hasonlóan ez is olyan világba vezet minket, melyet a legtöbben aligha ismerhetnénk meg más módon. A sorozat következő része pedig Oroszországba vezet majd minket – izgalmas túra lesz az is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…