2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Sötét jövő a vörös bolygón

Pierce Brown a Marson játszódó Vörös lázadás című regényével, mely könyvsorozatának első része, elkalauzolja olvasóit egy manapság divatossá váló disztópikus világba, a sci-fi műfaján keresztül, ami már önmagában is egy érdekes választás, hiszen az irodalom történetében elterjedtebbek a mindenki számára ismerős utópiák.

Sokszor ezeken keresztül nyilvánul meg a szerzők társadalomkritikája, mint például a sokak számára ismert Gulliver Utazásaiban vagy Voltaire Candide-jában. Habár a Vörös lázadás nem vet fel komoly világnézeti vitát, és nem szolgál Vonnegut-szerű társadalomkritikával se, mégis mindenképpen egy izgalmas olvasmányt ígér, akciódús cselekményével és sokszínű karaktereivel.

Brown könyvének egyik erőssége a karakterek megformálása, ami kompenzálja a nem túl eredeti alaptörténetet, mely a hatalom és az elnyomottak közötti harc. A részletesen kidolgozott karakterek az olvasók szeme láttára fejlődnek. Az író szokatlan helyszínválasztása, és a sokszor történelmi regényeket idéző leírásai egy nem mindennapi sci-fivel ajándékozzák meg a „gyanútlan” olvasót.

A kasztrendszerek legalacsonyabbikában él bányászként Darrow, aki fáradságos munkájával próbálja a jövő generációi, és saját leszármazottjai életét jobbá és könnyebbé tenni munkája által. Egy hatalami konfliktus bontakozik ki a regényben, miután az igazságot eltitkolja zsarnoki vezetőség, és visszaél az alacsonyabb rendűek munkájával, valamint kiszolgáltatottságával, az általuk remélt és számukra ígért jövőkép ellenére. Darrow, miután becsapva érzi magát, csatlakozik a lázadókhoz, és még soha nem látott elszántsággal küzd igazáért.

A könyv nem szenved hiányt harci jelenetekből, ahol az olvasók együtt izgulhatnak a szereplőkkel, emellett a regény sokszor kételyek között hagyja az olvasót, ezzel növelve a várakozást. A Vörös lázadásban szerepel az elmaradhatatlan szerelemi vonal is, így szinte minden olvasó megkapja azt, amire vágyik: izgalom, érzelmek, szerethető és magukkal ragadó karakterek, pörgős cselekmény és kiszámíthatatlanság. Így válik Pierce Brown könyve egy sokat ígérő sorozat első részévé.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek