2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Sohaférfi, sohacsalád?

Kedves Olvasóink! Mai cikkünkben a modern férfi és modern nő kapcsolatával foglalkozunk – a következő háromezer-ötszáz bekezdésen át… Illetve mégsem, mert szerencsére ezt már megtette helyettünk az ismert újságírónő, Vass Virág, mégpedig legújabb könyvében, a Sohaférfiben, így nekünk, ha meg szeretnénk tudni, mi a Nők Lapja korábbi főszerkesztőjének a véleménye, elég kezünkbe venni és elolvasni a könyvet.

Azért szeretek könyvkritikákkal és –ajánlókkal foglalkozni, mert így olyan művek is a kezem ügyébe kerülnek, melyeket önszántamból aligha olvasnék el. Azonban aligha érhet vád, hogy elfogult lennék, mert igyekszem a lehető legobjektívebben értékelni és véleményezni mindent – jó példa erre az Árnyalat-trilógiáról írt cikksorozat is. Lényeg a lényeg: nem kell aggódni, nem befolyásol a személyes véleményem.

Vass Virág munkásságát és egyéniségét, mivel női magazinokat és portálokat nem különösebben olvasok, leginkább az egyik ingyenes napilapban rendszeresen megjelenő publicisztikái révén ismerem. Bár számos dologban (sőt a témaválasztásaival) sem értek vele egyet, a stílusa, köszönhetően a metaforáinak, jellemzéseinek és leírásainak, kimondottan olvasmányos és élvezetes.

Ezt a Sohaférfiben is megőrzi. Már a fülszöveg átfutása közben is felkeltette a figyelmem a bibliai jellegű allegória (Ádám, Éva, Kígyó utca), és – értsünk egyet, vagy vitatkozzunk vele, de ettől függetlenül – a választott témát és az arról kialakult véleményét is stílusosan adja át nekünk, olvasóknak. Na, de lássuk akkor, mi a helyzet azzal a már sokat emlegetett, beharangozott témával.

Függetlenül attól, hogy a dolgot mennyire komolyan vagy humorosan, objektíven vagy absztraktan közelítjük meg, a modern párkapcsolatok individuális válsága (ugye milyen tudományosan hangzik?) a társadalom egyik legnagyobb, nem szem előtt lévő gondja. A rohanás, az elfoglaltság miatt az értelmiségi és jómódú (egyben törekvő-törtető) fiataloknak ugyanis egyszerűen nincs ideje ismerkedni, vagy ha ez meg is történik, akkor azt megtartani pláne.

Vass Virág érezhetően (és korábbi publikációiból is láthatóan) azon az állásponton van, hogy az önmegvalósítás, a karrier a fontos. Én ezzel fiatal diplomás közgazdászként sem tudok teljes mértékben egyetérteni, pont amiatt, mert ez az élet számos másik jelentős pontjára mehet rá drasztikus mértékben. Függetlenül azonban az egyéni nézőpontoktól, fontos, hogy ezekről a témákról beszéljünk. És olvassunk.

DicsukD

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek