2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Sikerrel zárult a TiJöttök program

Sikerrel zárult a TiJöttök program, amelyben egy év alatt több mint 2500 középiskolás ismerhette meg a műszaki és természettudományos életpálya lehetőségeit – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.


Cséfalvay Zoltán a program záró rendezvényén hozzátette: a kormány innovációs stratégiájában célul tűzte ki, hogy a jelenlegi 37 ezres kutatói létszám az évtized végére 56 ezerre emelkedjen.

Szavai szerint a magyar gazdaságban egyre erősebb igény mutatkozik a természettudományos, mérnöki tudomány iránt. Erre jó példa, hogy a Bosch 9000 magyarországi dolgozója közül a fejlesztőmérnökök száma elérte az ezer főt, ami Európában Németországon kívül a legmagasabb létszám – mutatott rá.

Közölte: a kormány gazdaságpolitikájának célja, hogy a gyártás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapjon az innováció és a kutatás-fejlesztés (k+f), így Magyarország belátható időn belül a kelet-közép európai régió k+f és innovációs központjává váljék.

Beszámolt arról, hogy a tavaly januárban bevezetett kutatói járulékkedvezményt, amellyel a kutatómunkahelyen foglalkoztatottak után a munkáltató mentesült a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, átlagosan 700 kutató esetén vették igénybe az augusztus végi adatok szerint.

A tervek között említette, hogy az első negyedévben két pályázatot írnak ki az innovációs alapból kutatás-fejlesztésre, amelyek egyrészt a nyitott laborokat támogatják, másrészt a spin-off-okat segítik. Az év második felétől indulhat a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszak pályázatainak kiírása, amelyből 800 milliárd forint hazai és EU-forrás áll majd rendelkezésre k+f és innovációs projektekre. Mindezek elősegítik, hogy megérje kutatónak lenni Magyarországon – fogalmazott.

Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke közölte, hogy a TiJöttök program 2014-ben folytatódik, a tervek szerint a következő szakaszban létrehoznak egy startup adatbázist.

Ducsai-Oláh Zsanett, a program szakmai vezetője szerint a programban közel 40 sikeres tudományos és egyetemi oktató, 12 innovatív vállalkozó, és 12 nagyvállalati kutatómérnök vett részt, és 20 k+f eredményt mutattak be a pályaválasztás előtt állóknak. Példaként említette, hogy Kaposváron, és Gyöngyösön az agrárium versenyképességéhez hozzájáruló fejlesztéseken dolgoznak kutatók, Debrecenben és Kecskeméten nemzetközileg is díjazott autóipari fejlesztéseket ismertettek meg a diákokkal, Pécsett pedig az orvostudomány területén vannak átütő sikerek. Közölte, hogy a program következő egy évében meghirdetnek egy innovatív projektversenyt is, és folytatódik az országos roadshow is.

Az Európai Szociális Alapból (ESZA) 49 millió forintos támogatással megvalósult program fővédnöke Cséfalvay Zoltán, a projektgazda az Innocenter Közhasznú Nonprofit Kft., szakmai partnerei pedig a NIH, a Magyar Innovációs Szövetség, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége, az EHF-Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvány, a Csodák Palotája, a Hyperion Group Kft., a Richter, a Grundfos, és az IND Group.

(MTI, NGM)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek