2024. 09. 28. szombat

Vencel
1 EUR 397 HUF
1 GBP 476 HUF
Kezdőlap » Sikeres tanévet zárt a Miskolci Egyetem

Sikeres tanévet zárt a Miskolci Egyetem

A napokban kezdődött diplomaátadó ünnepségek után június 26-án, szombaton hivatalosan véget ért a 2009/2010-es felsőoktatási tanév a Miskolci Egyetemen – az árvíz okozta nehézségek okán azonban meghosszabbított vizsgaidőszakban tehetnek eleget tanulmányi kötelezettségüknek az érintett hallgatók. A 275., jubileumi tanévét zárta az intézmény a Selmeci Akadémia jogutódjaként, mely prof. Dr. Patkó Gyula rektor értékelése szerint számos eredményt hozott.

A jubileumi tanév az ünneplés jegyében telt. Az év egy különleges és rendkívül sikeres ősbemutatóval kezdődött: Carmina Universitas címmel Csemiczky Miklós zeneszerző komponálásában selmeci diákdalok csendültek fel. A tanév során további megemlékezések, konferenciák zajlottak, sőt az egyetem történetét bemutató kiállítás nyílt. Az 1735-ben alapított Selmeci Akadémia méltó szellemi örököseként a Miskolci Egyetem tavasszal Kiváló egyetemi címet kapott. Ez az elismerés is igazolja, hogy jelentős értékekkel rendelkezik az universitas.
Sikeres projektek, szoros költségvetés
Az egyetemen folyó munka sikerét az elismerések mellett a sikeres pályázatok is bizonyítják. A több éves előkészítő munka gyümölcse – nyertes TIOP- és TÁMOP-projektek – ebben az évben ért be. Ennek leglátványosabb jelei: megkezdődött az egyetem eddigi legnagyobb mértékű, 6,5 milliárdos felújítása, és a Zenepalota rekonstrukciója is. A fejlesztésekre irányuló törekvések természetesen folyamatosak, jelenleg is több pályázat elbírálására vár az egyetem. A nehéz gazdasági helyzetben a sikeres pályázatok különösen jelentősek, hisz a többi felsőoktatási intézményhez hasonlóan a Miskolci Egyetem költségvetése is csökkent.
Oktatás: fiatalabbaktól az idősebbekig
Az anyagi gondok leküzdése mellett az oktatási reformokhoz is sikeresen alkalmazkodott az intézmény: teljes mértékben átállt a Bologna típusú képzésre. A néhány éves tapasztalatszerzés után már elkezdődtek az első korrekciók, így néhány szakon módosították a tanterveket. Az universitas nagy előnye, hogy a hallgatók az alapképzés elvégzése után zökkenőmentesen tudják folytatni tanulmányukat a mesterképzésben. Nemcsak az itt tanult hallgatókat vonzzák a Miskolci Egyetemen hirdetett MSc szakok, hanem a más egyetemeken, főiskolákon végzetteket is. Sőt, ettől a tanévtől az idősebbek számára is kínál tanulási lehetőséget az egyetem. Az országban egyedülálló kezdeményezésnek köszönhetően az idén vehette át először oklevelét mintegy 100 hallgató Szépkorúak Akadémiáján.
A június 18-án kezdődött diplomaátadó ünnepségeken a Miskolci Egyetem nyolc karának és egy intézetének mintegy 1200 végzős hallgatója vette át felsőfokú oklevelét. A fiatalok a selmeci hagyományok szerint június 23-án este fáklyás felvonulással búcsúztak a várostól is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mindenhol szükség van tanárokra!
Kétség nem fér ahhoz, hogy az oktatás és vele együtt a tanárok helyzete és megítélése volt már jobb is az elmúlt évtizedekben, viszont ez nem jelenti …

További cikkek

A tökéletes piros rúzs nyomában
A rúzsok világában a piros az örök klasszikus. Ugyanúgy tud ünnepélyes és különleges lenni, megbújhat a mindennapok tökéletes kiegészítőjeként a táská…