2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Sikerek és kihívások a Miskolci Egyetemen

Eredményes tanévet zár a Miskolci Egyetem az év eleji központi zárolások ellenére is. A pályázati sikerek, a milliárdok, a megújulás időszaka ez Észak-Magyarország meghatározó felsőoktatási intézményében, a régió egyetlen egyetemén. A napokban zajlottak a diplomaátadó ünnepségek. Így ebben a tanévben összesen mintegy 1600 végzős hallgató vette át oklevelét. A tanévzáró ünnepi nyilvános szenátusülést június 25-én tartják az intézményben. Mostanára ért be számos pályázat gyümölcse, azaz a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) és Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) sikeres projektjeinek az egyetem mindennapi életében is látványos jelei vannak. A tavaly elkezdett beruházások az idén folytatódnak. A pályázatban 12 épület felújítása zajlik, ezek közül 9 Miskolcon, 1 Sárospatakon elkészült, a központi főépületet és az informatikai épületet pedig ebben az évben adják át. A gép- és műszerberuházások folyamatban vannak.

A Miskolci Egyetemet Magyarország tíz legjobb egyeteme közé rangsorolták a kutatóegyetemi pályázaton. Ez ösztönzést adott az intézmény kutatóegyetemi mivoltának további erősítésére. A törekvést a több mint 3 milliárd forintos támogatást elnyert TIOP, TÁMOP és KEOP pályázatok is segítik. Újabb 600 milliót nyert az egyetem a jogi épület és a díszaula korszerűsítésére, illetve további 500 milliós támogatást az intézményben működő tehetséggondozó műhelyek minőségi fejlesztésére.
A felújítások, korszerűsítések és fejlesztések mellett újabb sikerként értékelhetők az akkreditációs eredmények, az oktatás színvonalának javulása, felélénkült kutatói tevékenység, a kiválósági címek elnyerése, valamint a vállalatokkal való egyre szorosabb együttműködés is.

Összefogtak

Mindemellett komoly terhet jelentettek a februári zárolások megszorításai. Elkezdődött ugyanakkor az új, feladat alapú finanszírozási rendszer kidolgozása, a belső finanszírozás új stratégiájának kidolgozása.
Az egyetem idei költségvetése mintegy 12,3 milliárd forint, amelyből 7,25 milliárd az állami támogatás és 5,05 milliárd a saját bevétel. A szükséges forrásokat az egyetem – igazi universitasként – a karok példamutató összefogásával, egymás segítésével elsősorban a vállalatok számára végzett kutatómunkákból, a költségtérítéses oktatásból és a pályázatokból próbálja előteremteni.

Oktatási reformok

Az anyagi gondok leküzdése mellett az oktatási reformokhoz is sikeresen alkalmazkodott az intézmény: lezárult korábban a Bologna típusú képzésre való átállás. A néhány éves tapasztalatszerzés után már elkezdődtek az első kiigazítások, így néhány szakon módosították a tanterveket. Az universitas nagy előnye, hogy a hallgatók az alapképzés elvégzése után zökkenőmentesen tudják folytatni tanulmányaikat a mesterképzésben. Nemcsak az itt tanult hallgatókat vonzzák a Miskolci Egyetemen hirdetett MSc szakok, hanem a más egyetemeken, főiskolákon végzetteket is. Sőt, az idősebbek számára is kínál tanulási lehetőséget az egyetem: az országban elsőként indított kezdeményezésnek köszönhetően ebben a tanévben is mintegy 100 hallgató vehette át oklevelét a Szépkorúak Akadémiáján.
Az idei diplomaátadó ünnepségeken a Miskolci Egyetem nyolc karának és egy intézetének mintegy 1600 végzős hallgatója vette át felsőfokú oklevelét. A többi végzős diák majd csak később, a nyelvvizsga bizonyítvány bemutatása után veheti kézbe diplomáját. A fiatalok a selmeci diákhagyományok szerint június közepén esti fáklyás felvonulással búcsúztak a várostól.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…