2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Sárkányos Rómeó és Júlia

Egy közösségben (falkában) a hűség, az összetartás rendkívül fontos érték (talán a legfontosabb). Aki eljátssza ezt, annak vége, s gyakorlatilag számkivetettként élheti le életét, magányosan. Vagy mégsem? Jacindának mégis megadatik a szinte lehetetlen: falkája visszafogadja, miután szerelme megmentésének érdekében felfedte a leggondosabban őrzött titkot kilétéről.

Merthogy ő a drakik, a mitikus sárkányok leszármazottai közé tartozik; Will és családja pedig a fajtájára vadászik – a tiltott szerelem kategóriája, igen. Sophie Jordan Tűzláng-trilógiájának második részében, a Szökésben ez is tovább bonyolódik.

Az, hogy Jacinda és családja újra társai között van a száműzetést követően (köszönhetően a lány lázongásainak), együtt jár azzal, hogy talán sosem látja újra Willt. Ami még ennél is rosszabb: a fiú emlékeit arról a végzetes, ominózus éjszakáról, valamint annak okáról, miért volt kénytelen Jacinda elmenekülni, elhomályosították.

Otthon a falkájában természetesen nem fogadják tárt karokkal, hanem helyette ellenségesen viselkednek vele, és muszáj keményen dolgoznia, hogy bebizonyítsa hűségét – de nemcsak társait, hanem családját is szükséges efelől meggyőznie, újra visszaszerezve bizalmukat. Csak kevesen hajlandók vele beszélni: Cassian, a falka örököse, aki mindig is akarta a lányt, és ikertestvére, Tamara, akit végérvényesen, visszafordíthatatlanul megváltoztatott egy sorsfordulat.

Jacinda tisztában van vele, hogy el kellene felejtenie Willt, és továbblépnie – mert aki ha netalán mégis képes emlékezni, és megtartja fogadalmát, miszerint megkeresi szerelmét, akkor mindkettejüket veszélybe sodorja. Mindazonáltal még mindig csüng azon a reménységen, hogy egy nap újra együtt lesznek. A kérdés már csak az, ha elérkezik a lehetőség, hogy szíve hangját kövesse, vajon kocára tesz-e minden a szerelemért.

Az első rész után a másodikat az írónő a különleges fajnak szentelte – megismerhetjük társadalmukat, szokásaikat, történelmüket, törvényeiket, élőhelyüket. Ez egyben felüdülés is az emberi világ után. Fiataloknak szóló regény lévén, a szerelmi szál nem hiányozhat. Cassian, Will és Jacinda mindjárt háromszögbe is rendeződnek ezúttal – rendesen össze is zavarva a lányt, aki kettejük közt vergődik. Ugyanis a két fiú eltérő személyiségűek: Will inkább még kisfiú, szemben a határozott, felnőtt Cassianal.

A Szökésben összességében jobbra sikeredett a Tűzlángnál – de ez érthető is, hiszen egyrészt a sárkányfajt ismerhetjük meg közelebbről, másrészt a főhősnő élete is bonyolultabbá válik. A fantasy műfajba némi újdonságot hoz, hogy Sophie Jordan mást hozott ki a szokásos és kötelező elemből, a tűzokádó gyíkokból.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek