2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Rosszfiú a láthatáron

Peter Robinson krimiíró hőse, Alan Banks főfelügyelő visszatért Magyarországon is, hogy újra nyomozzon. Ezúttal személyesen is érintett, mivel lánya nagy bajba keveredett.



Azoknak, akik olvasták az első magyarul megjelent részt, már nem kell bemutatni a könyv sorozatot. Sajnos Peter Robinson nagyszerű sorozatát nálunk nem az első résszel kezdték, sőt több, mint tíz kötetnyi történet előzi meg a Démoni kapcsolatot. Emiatt néhány fontos és alapvető, a múlttal kapcsolatos információ hiányzik, így nem is érthettük meg minden utalását az írónak. Továbbá a karakterek részletes külső, illetve belső jellemzéséről is lemaradtunk – már csak a fejlődésük jelenlegi szakaszába kapcsolódhatunk be.

Ezt követően a magyar rajongók nagy örömére kiadták a sorozat egy újabb kötetét is. Aki viszont interneten nem tájékozódott, ismételten csak a könyvből szembesülhetett azzal a ténnyel, hogy már megint lemaradtunk a folyamatokban. Most sem tudjuk rendesen felvenni a fonalat, hisz egy teljes, és egy rövid történeket tartalmazó könyv is kimaradt a kiadásból. Azokat, akik a magyar olvasók közül angolul vagy más nyelven elolvasták az előzményeket, biztosan jobban megérintett az a kiinduló esemény, mely szerint főhősünk lánya rossz társaságban keveredik. És amint úgy érezzük, hogy kitaláltuk az előző részek lényegét, jön egy-egy újabb utalás az előző könyvből, és egyre fájóbban hiányolhatjuk a kimaradt köteteket.

A történet azonban mindenért kárpótol. Lebilincselő, és számos izgalmat hordoz. Egyedül a végkifejlet megoldásban érzetem egy kis elsietést az író részéről, hiszen amikor a tetőponton mindenki izgul, azon gondolkodva, hogy zárulhat a konfliktus, hirtelen vége is szakad, ráadásul úgy, mintha akár az egész sorozat is zárulna. Emiatt talán még kíváncsibban várhatjuk, hogy is alakul tovább Banks főfelügyelő és barátai élete.

A könyv borítója szerint már előkészületben a Mérgező emlékek című kötet, mely 2012 áprilisára várható. Ezenkívül rajongóknak még érdekes információ lehet, hogy a tavaly kezdődött alig két részből álló évad után a tévésorozat idén újra forog, és már le is ment hat rész a második évadból.

Stiber Judit

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek