2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Rolando Villazón példa nélküli sikere Bécsben

Rolando Villazón példa nélküli sikere Bécsben

Rolando Villazón példa nélküli sikere BécsbenHuszonhárom perces vastapsot és olyan hangos ovációt kapott hétfőn este A szerelmi bájital fináléja után Rolando Villazón mexikói tenor, amilyenre sokak szerint még nem volt példa a 141 éves épületben. Nemorino, a bumfordi parasztlegény Una furtiva lagrima… kezdetű második felvonásbeli ismert áriája után pedig a helyszíni beszámoló szerint hat percig ünnepelte a betegségéből felgyógyult Villazónt a közönség. Plácido Domingo „felfedezettje” 2005 óta rendkívül népszerű Ausztriában. Különösen azóta, hogy Anna Netrebkóval a Traviata modern rendezésében egyértelmű nemzetközi elismerést szerzett a Salzburgi Ünnepi Játékokon remek megjelenésével és érzéki hangjával.

 

A világ jelentős operaházai és fesztiváljai kézről kézre adták, a legnagyobb belcanto – például Donizetti – szerepekre hívták. Alakított barokk hősöket, lírai Puccini figurákat és kitűnően játszotta Gounod és Massenet alakjait.

A túlterheltség jelei hangszálgyulladás formájában már 2007-ben jelentkeztek Villazónnál. 2009-ben egy rövid pihenő már nem volt elég, a hangszálakon keletkezett cisztát meg kellett operálni, így az énekes több, például a New York-i Metropolitanban meghirdetett előadást, egyebek között a Lammermoori Lucia Edgardóját (ugyancsak Netrebkóval) kénytelen volt lemondani.

A sikeres műtét után Villazón most tért vissza az operaszínpadra és a naptárából úgy tetszik, hogy valamelyest kisebb sebességre kapcsolt. Pénteken az Anyegin Lenszkijeként mutatkozik be Berlinben, Tatjana Jekatyerina Sjurina lesz. Áprilisban a neves zongoristával, Helene Grimaud-val ad Párizsban dalestet. Majd egy hosszabb, Baden-Badent, Londont, Zürichet is érintő körút következik, amelyen Händel-áriákat énekel.

Rolando Villazón 2011-ben pedig rendezőként is debütál, az általa többször megszemélyesített költő, Werther történetét, Massenet operáját viszi színre Lyonban.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek