2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Reneszánsz könyvritkaságok, Mátyás király aranyforintjai és a „fehér titok” a Diósgyőri várban

Reneszánsz könyvritkaságok, Mátyás király aranyforintjai és a „fehér titok” a Diósgyőri várban

A TUDÁS HÓNAPJA – új kiállítás és interaktív foglalkozások Nagy Lajos király várában
A Diósgyőri vár novemberben új, időszaki kiállítással várja a látogatókat, amelyen nem csupán a szemlélődés kap szerepet: az érdeklődőket beavatják a „fehér titokba”, saját könyvoldalt nyomtathatnak a korhű nyomdagépen és megtudhatják, milyen egy reneszánsz orvosi könyv. A kiállítás november végéig várbelépővel látogatható, és péntektől vasárnapig egész hónapban interaktív foglalkozások teszik izgalmassá a várlátogatást.

Nyomtassa kis saját könyvlapját! A felhívás napjainkban egyszerűen hangzik, de ha hozzátesszük, hogy készítsen hozzá saját papírt, öntsön ólombetűket, és keverje meg a festéket, talán már kicsit elbizonytalanodunk. A Diósgyőri vár viszont arra a különleges kalandra hívja látogatóit november folyamán, hogy ismerkedjenek meg a „fehér titokkal”, amit az ókori kínai, majd a középkori emberek az egyik legbecsesebb mesterségnek tartottak: a papírmerítéssel és a papírkészítéssel. Ezt követően pedig helyezkedjenek bele egy 16. századi nyomdászmester, betűöntő, és betűszedő szerepébe, majd nyomtassák ki saját, egyedi könyvoldalukat! A foglalkozás viszont itt még nem ér véget, hiszen megismerhetik a Vizsolyi Biblia kalandos történetét, és azt a nyomdatörténeti bravúrt, amellyel ilyen rövid idő alatt előállították az első teljes magyar nyelvű Bibliát!
Az interaktív nyomdatörténeti foglalkozások novemberben minden pénteken, szombaton, és vasárnap zajlanak a Diósgyőri vár Tudás szobájában. A foglalkozásokat Daruka Mihály vezeti, aki a Vizsolyi Biblia korhű újranyomtatását is jegyzi. A nyomdagép mellett egy különleges reneszánsz kiállítás is várja az érdeklődőket, mely a hónap minden napján látogatható. A reneszánsz világa, a világ reneszánsza című kiállítás igazi ritkaságokat mutat be Mecser Norbert magángyűjteményéből. Látható Antonio Bonfini Rerum Ungaricarum Decades című művének első kiadása, melyben Mátyás király udvari krónikása a magyarok történetét foglalja össze és Buda városának első ismert ábrázolása egy eredeti Schedel kódex lapjain. Az érdeklődők beleolvashatnak egy ritka reneszánsz orvosi könyvbe, de Mátyás aranyforintjait és Nagy Lajos király dénárjait is megnézhetik. A kiállításra és a foglalkozásokra iskolai csoportok jelentkezését is várják.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek