2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Reneszánsz Hétvége

Reneszánsz Hétvége

Reneszánsz HétvégeKözépkori vásári forgataggal, csatajelenetekkel, tűzzsonglőrökkel várták az érdeklődőket a nagy hagyományra visszatekintő Mátyás Király Reneszánsz Hétvégére Mezőkövesden. A június 27-én és 28-án megtartott rendezvényre a szeszélyes időjárás ellenére is több ezren látogattak ki.

A két nap során folyamatosan népművészek, kézművesek és „helyi termékek” forgalmazóinak részvételével, középkori hangulatú vásári forgataggal várták a Kavicsos-tó partjára kilátogató vendégeket.

Emellett volt óriás fényképezőgép, gólyalábak, egykerekű biciklik, óriás nagyítólencse, szekér méretű óriásbuborékok, számos ördöglakat, logikai játékok, golyó labirintus, amelyeket az egész hétvégén nagy örömmel próbáltak ki a gyerekek. A „Matyó virtus” keretében vidám ügyességi és váltóversenyek, népi játékok révén mérhették össze tudásukat az ifjú lovagjelöltek, egyebek mellett dióverésben, hordólovaglásban, gólyalábazásban, patkódobálásban, szögbeverésben, doboz-célbadobásban mutatták be ügyességüket a mezőkövesdi ifjoncok.

A Borsóka Hímző Kör úri hímzés bemutatójukkal várta sátrukban az érdeklődőket.

Emellett kézműves játszóházzal, tenyérjóslással, ijászkodással várták délutánonként a gyerekeket, felnőtteket.

Az esti programokat a mezőkövesdi Mesélő Fátylak Hastánckör és vendégeik műsora nyitotta meg. A MiaManó Színház gólyalábas, óriásbábos produkciója keretében „Mátyás király és a cinkotai kántor” című történetet nézhették meg a rendezvényen részvevők.

Majd a Kisújszállási Szabad Lovagok Rendjének középkori csatajeleneteket, viselet-, fegyverzet- és tüzérségi bemutatóival visszarepülhettünk a középkorba.

Este fél nyolckor a Szőke Zoltán színész által alakított Mátyás király átvette Csiger Lajostól, Mezőkövesd alpolgármesterétől a város kulcsát, s köszöntötte mezőkövesdi alattvalóit. Ezt követően Koós Réka lépett fel.

A szombat estét a Hestia Fire Tűzzsonglőr Csoport és a Vortex – Extrém akrobatikus csoport közös, látványos és lélegzetelállító műsora, valamint az azt követő reneszánsz tűzijáték zárta.

Vasárnap az egész napos programok mellett délután 5 órától került sor a jelmezes felvonulásra, amely keretében haditorna versenyek vitézei, mutatványosok, zenészek, korabeli viseletbe öltözött városlakók, nemesi udvartartás vonult fel Mezőkövesd főutcáján. A gálaműsor elején a jelmezes felvonulók élén érkező Mátyás király köszöntötte Mezőkövesd lakosait, majd az Egri Vitézlő Oskola Két kapitány című történelmi hadijátékát tekinthették meg a résztvevők, majd a Mezőkövesdi Hang Stúdió adott elő részletek a Rómeó és Júlia című musicalből. Az este folyamán a mezőkövesdi galambászok rótták le tiszteletüket a király előtt, amelyet követően Mátyás király a korabeli öltözetet viselők közül kiválasztotta a legszebb hölgyet, amely címet idén Hajdú Erzsébet kapott meg. Ezután került sor „A reneszánsz sütőverseny” eredményhirdetésére, amelyet Karácsonyi Sándorné nyert meg. A kétnapos rendezvényt Varga Feri és Balássy Betti műsora zárta.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek