2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Rendhagyó irodalom óra

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium 10.osztályának rendhagyó irodalomórára csöngettek be az Ünnepi Könyvhét alkalmából az iskola könyvtárába.

Szádeczki Zoltán Tanár Úr állt a jelképes katedrán, és az egykori „földesista” diák, Némethi Lajos most megjelent könyvét mutatta be. „Vakaró” címmel jelent meg a könyv, s jelen volt a kötet főszereplője, Varga Rudolf is,- szintén egykori diákja az alma maternek –  valamint a grafikák megrajzolója Pataki János is.
A kötet a Herendi 2004 kiadó gondozásában jelent meg, „kiegészítés Varga Rudolf életművéhez” alcímmel.
„Akik emlékeznek még az Őrangyal a pokolban, valamint a Varga Rudolf hatvanadik születésnapja alkalmából összeállított Szám-vetés című kötetünkre,azokat-minden bizonnyal-sikerült kíváncsivá tennünk egy gazdag, ezáltal vélhetően maradandó, de mindenképpen izgalmas életpálya, életmű iránt.”-írja ajánlásában a szerző.
A rendhagyó irodalom órán persze diákok előadásában hallhattunk Varga Rudolf verseiből is a „Vakaró”-ból vett idézetek mellett. A kötet a teljesség igénye nélkül gyűjti össze a leveleket, recenziókat, kritikákat, riportokat, interjúkat 1972-től napjainkig.

S, hogy miért lett a címe Vakaró? A címet maga Varga Rudolf adta,mert mint az irodalom órán is idézett kis beszélgetésből kiderült, náluk otthon,így nevezték azt a parányi cipót, amelyhez a hozzávalót a liszteshombár maradékából gyúrta Édesanyja, vagy nagyanyja, s a nagy kenyerek mellett a kemencében sütötte ki a gyerekeknek.
Az idézetek, versek egyszer csak elfogytak, az irodalom óra véget ért, de a kötetet a könyvesboltok polcain megtalálhatják mindazok, akik kíváncsiak egy gazdag életút ilyetén állomásaira is.
OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek