2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Rembrandt rézkarcai a REÖK-ben

A holland festőművész alkotásai Szegeden

72 művet: rézkarc és más vegyes grafikai technikával készült Rembrandt-képet nézhetnek meg azok, akik ellátogatnak a Rembrandt rézkarcai című kiállításra a szegedi REÖK-be. Rembrandt a világ egyik legismertebb festőművésze, a 17. századi holland festészet legjelentősebb alakja. Alkotásai abban az időszakban születtek, amelyet a művészettörténészek Holland aranykornak, illetve „arany évszázadnak”, vagy egyszerűen Rembrandt korának neveznek. Gyakorlott metszetkészítő volt és számos rajza, rézkarca is fennmaradt.

Rembrandt 1626 körül kezdett el rézkarcolással foglalkozni. Ezeken a kisméretű műveken főleg bibliai történeteket illusztrált. A lapok vázlatszerűek, szinte a rajz vonalainak felidézésére törekszenek.

Első datált rézkarcai 1628-ból valók. Ekkor jelennek meg önarcképei, ahol az emóciók kifejezése, az erős érzelmi megnyilvánulások művészi megfogalmazása érdekli. Számos egy vagy két alakos életképet készít.

Az 1630-as években grafikáin felerősödnek a „barokk” vonások: diagonális kompozíció, dinamikus mozgások, erőteljes fény-árnyék hatások. Ekkor készül egyik fontos, korai grafikája, a kiállításunkon is látható Az angyal megjelenik a pásztorok előtt című. 1661-ben készíti el utolsó grafikáját, élete utolsó nyolc esztendejében csak festészettel foglalkozik, feltehetően szemének gyengülése miatt hagyott fel a rézkarcok készítésével.

A nagy holland művész korai munkáitól kezdve a későbbi korszakokban születettekig számos érdekes alkotás szerepel a kiállításon. Rembrandt témaválasztásának sokoldalúságát is tükrözi a kiállítás, hiszen önarcképeket, ószövetségi történeteket, zsánerképeket, fejtanulmányokat, koldusokról, rabbikról készült alkotásokat láthat a közönség. A műtárgyak az osztrák fővárosból, a bécsi Künstlerhausból érkeztek.

A tárlat különösen jelentős, hiszen az országban évekkel ezelőtt csak a fővárosban volt eddig Rembrandt kiállítás, azóta először Szegeden csodálhatja meg a közönség a holland festő művészetét. A Rembrandt rézkarcai című kiállítást 800, 600, 400 és Szeged Kártyával 200 forintos belépő jeggyel tekinthetik meg, szeptember 2-től október 31-ig, Szegeden a REÖK-ben, a Tisza L. krt. 56. szám alatt.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…