2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Rekordot dönt az Elisabeth a Dóm téren

Rekordot dönt az Elisabeth a Dóm téren

Rekordot dönt az Elisabeth a Dóm térenÚjra a magyarországi ősbemutató helyszínén, a Szegedi Szabadtéri Játékokon látható Lévay Szilveszter és Michael Kunze musicalje, mely KERO® rendezésében először 13 esztendeje aratott sikert. A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Budapesti Operettszínház koprodukciója 5 alkalommal tekinthető meg a Dóm téren. Az első előadásra a Tisza-parti városba érkezik a zeneszerző is, Sissi dédunokájával, s a legendás német-osztrák Halállal, Uwe Krögerrel.

/Janza Kata és Bereczki Zoltán a szegedi próbák egyikén/

1996. augusztus 17. A Szegedi Szabadtéri Játékok felkérésére, Kerényi Miklós Gábor – KERO® rendezésében, Gajdos József koreográfiájával, Velich Rita jelmezeivel és Szegő György díszleteivel színre kerül az Elisabeth. A Budapesti Operettszínházban ugyanezen év őszétől szerepel repertoáron a musical, ami kisebb szünetekkel azóta is hatalmas sikerrel fut. Hogy milyen értékálló műről van szó, mi sem bizonyítja jobban, hogy 13 esztendővel a premier után újra Szegeden látható Sylvester Lévay és Michael Kunze musicalje, mely a 2009. augusztus 15., 16., 20., 21. és 22-ei előadással csúcstartóvá lép elő, hiszen 22 előadást a Szegedi Szabadtéri Játékok 78 éves történetében még egyetlen produkció sem ért meg.

A fesztivál igazgatója, Bátyai Edina és a rendező méltán büszkék erre; szerintük a siker annak köszönhető, hogy érdekes, izgalmas történetről van szó. Michael Kunze az Osztrák-Magyar Monarchia idejébe repíti vissza a nézőt, s ez közel hozza a magyarokhoz a témát, különösen Elisabeth alakján keresztül. A rendező, KERO® úgy véli, még különlegesebbé teszi a művet, hogy egy világhírű honfitársunk, a szabadkai Lévay Szilveszter írt hozzá zenét. Azt is elmondta, minden darabba, amivel foglalkozik, elfogultan szerelmes lesz. Felfedezi bennük az értéket, az izgalmat, a szépséget. „Az Elisabeth-ben rengeteg van. Sok embert érint meg. Örülök, hogy 1996-ban nem tévedtem, s egy igazi kult-előadás született, melyet nagyszerű újra Szegeden játszani. Mindig elmondom itt, hogy a Dóm tér szakrális jelleget ad a műveknek, segíti még inkább felszínre hozni azok magasságait, mélységeit.”

Az Elisabeth világpremierje 1992-ben volt a bécsi Theater an der Wienben, ahol kisebb-nagyobb szünetekkel 1998-ig játszottak, majd 2003 és 2005 között felújították a sikerelőadást. Közben persze a mű világszerte hatalmas karriert futott be, játszották Japán számtalan városában, Svédországban, Hollandiában, Német-, Olasz- és Finnországban, valamint Svájcban.

A Szegedi Szabadtéri Játékokon ismét látható a címszerepben az Elisabeth-tel 1996-ban bemutatkozó, a zenés színpadon akkor még gyakorlatilag ismeretlen Janza Kata, aki alakításának köszönhetően 1997-ben megkapta a legjobb musical-énekesnőnek járó eMeRTon-díjat. Váltója a Dóm téren Füredi Nikolett lesz. A Halált Szabó P. Szilveszter játssza, aki ugyancsak visszatér első nagy sikere helyszínére ezzel a szereppel. Monumentális előadást láthat a közönség, hiszen egyszerre százak lesznek a színpadon.

Az első előadásra a Szabadtéri igazgatósága vendégül várja a zeneszerzőt, Lévay Szilvesztert is, aki illusztris vendégek kíséretében érkezik: az est fővendége lesz Valerie Habsburg-Lothringen, Erzsébet királyné ükunokája, Sissi legkisebb gyermekének, Habsburg–Lotaringiai Mária Valéria főhercegnőnek dédunokája. Valerie-t is főhercegnői cím illetné meg, ezt azonban nem használja, családja régen lemondott minden rangjáról és előjogáról. S eljön a komponistával a német nyelvterület legnagyobb musicalsztárja. Uwe Kröger számtalan világhírű zenés darab főszerepét alakította a Jézus Krisztus Szupersztártól, a Rocky Horror Show-n, a Nyomorultakon, A Szépség és a Szörnyetegen, a Kabarén és a Miss Saigonon át a Józsefig. Lévay Szilveszterrel több alkalommal dolgozott: a Mozart! ősbemutatóján Colloredot, a 2010 márciusától az Operettszínházban is látható Rebeccáén Maxim de Wintert játszotta, az Elisabeth 1992-es bécsi premierjén pedig a Halált alakította, melyet azóta is legendás szerepeként emlegetnek. Uwe Kröger egyébként magyar kolléganőjével, Janza Katával közösen dedikál Szegeden, a Dóm téren augusztus 16-án 11 órakor.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek