2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Régimódi bábakereső

A bába nyomában címet viselő regények regényre akár az aknakereső játék analógiája is könnyűszerrel ráhúzható. Sabina Ebert, a könyv szerzője ugyanis számos bombát rejtett el ellenségek, rosszakarók és egyéb középkorias akadályok képében, s velük felvéve a harcot kell Christian lovagnak (minek után az úr áldása által férjjé üttetett) megtalálnia és megmentenie feleségét, Marthét. Eljutni hozzá nem könnyű: az pálya girbegurba, göröngyös és számos akadállyal kikövezett – viszont a szerelem (elvileg) mindent legyőz. Vajon sikerül nekik…? Lássuk hát a medvét – vagyis esetünkben inkább az oroszlánt!

A lovag vezetésével alapított meisseni faluban felfedezett ezüstbányának köszönhetően Marthe és Christian végre szabad és meglehetősen szép életnek néz elébe. Azaz csak néznének, ha boldogságuknak Oroszlán Henrik vetne véget: hazatér szentföldi zarándokútjáról, amivel az az egyedüli aprócska baj, hogy mindezt Randolf lovag, Christian leginkább félnivaló ellenlábasának társaságában teszi. A helyzetet tetézi, hogy őt teszik meg a meisseni őrgrófság várnagyának, ami a helybeliek nem kis félelmére ad okot, tekintve, hogy Randolf nem az erény, a kegyesség és az igazság (minta)lovagja. Természetesen, ez csak a torta, amelyre a habot a feleségét érő csapások teszik fel.

Marthe ugyanis megint magához vonzza a bajt: A bába titkában egy kudarcba fulladt bábáskodás állította sorsát új pályára, ezúttal pedig gyógyítóképessége válik számára (élet)veszélyforrássá. Ugyanis egy féltékeny és fanatikus szakmabeli bemószerolja és boszorkánysággal vádolja meg. Az inkvizíció előli menekülés során azonban nyomtalanul eltűnik Meissenben. Vajon sikerül őt megtalálnia és megmentenie Christiannak?

Sabine Ebert könyvsorozatának második kötete méltó folytatása az elődjének, A bába titkának. Míg az első rész tévedésbe ejtheti az olvasót, hogy a cím nem teljes egészében fedi le a valós tartalmat, addig a folytatásban ennek szerencsére sikerült elejét venni. A cselekmény is izgalmasabb lett, köszönhetően annak, hogy súlyosabb horderejű nehézségekkel kell szembenézniük (az immár) házasoknak.

A szerzőnek most is sikeresen elkapta korabeli hangulatot, melynek hatására átérezhetjük a 12. századi (konkrétabban szász) élet nehézségeit, emberi sorsait. Az eseményeket áthatja az intrika, az árulás, melyekkel szemben a hűség és a szerelem állnak mint ellenpólus. Fölösleges azonban tovább szaporítani a szót – annál is inkább, mert A bába nyomában tud mindent, amelyek romantikus történelmi regénytől elvárhatóak. Aki kedveli ezt a műfajt, annak biztosan el fogja nyerni tetszését ez a kötet is, pláne, hogy érezhetően jobban sikeredetett az előzőnél. Akiknek tetszett az előző rész, azoknak biztosan a kezükbe fog gyógyulni a sorozat e kötete is.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek