2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Régészet Napja 2015

Gyerekkorodban régész szerettél volna lenni? Valójában soha nem is nőtted ki ezt a vágyad? Esetleg éppen most vagy gyerek, és legnagyobb álmod, hogy Indiana Jones nyomdokaiba lépj? – Akkor nálunk a helyed: május utolsó hétvégéjén, pénteken és szombaton egész nap régészeti kalandokkal várunk a Herman Ottó Múzeum Papszeri Épületében!

A Régészet Napja, a Magyar Régész Szövetség által meghirdetett országos fesztivál idei mottója a „Lelőhelyfelderítéstől a rekonstrukcióig”, fő célja a tudományos munka módszertanának bemutatása: hogyan fedezi fel a régész a lelőhelyeket, leleteket, milyen tudományágak bevonásával zajlik a leletek feldolgozása és hogyan rekonstruálhatjuk ezek alapján a múlt egy-egy szeletét.
Programok:

2015. május 29. péntek


9:00 – 12:00, hátsó udvar

I. „Kisvakondok” Régészkupa
Ügyességi-logikai feladatokkal tarkított vetélkedő általános iskola 5-6. osztályos, 5 fős csoportoknak, forgórendszerű állomásokban. A verseny feladatai elsősorban egy, a Herman Ottó Múzeum és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának 2014-ben végzett közös projektjéhez (Kunhalmok és földvárak rehabilitációja…) kapcsolódnak. A gyerekek játékos köntösbe bújtatva kipróbálhatják, milyen régészek lennének a valóságban, megismerhetik és imitált körülmények között kipróbálhatják a legújabb roncsolásmentes régészeti kutatási módszereket (geofizikai és fémdetektoros vizsgálatok, szisztematikus leletgyűjtés, állatcsont-határozás stb.) és elsajátíthatják a tudományos dokumentáció (leletek azonosítása, rajzos és szöveges feladatok) lépéseit. A kihívások során gyűjtött pontszámok alapján az első három helyezett csapat tagjai ajándékban részesülnek, de minden résztvevő kap elismerő oklevelet.
A programban a miskolci általános iskolák diákjai előzetes regisztráció alapján vehetnek részt. További tájékoztatás a regeszet.hermuz@gmail.com e-mailcímen kérhető.
15:00 – 17:00, I. emelet, Szemere-szalon
„Kunhalmok és földvárak rehabilitációja a Bükki Nemzeti Park Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területein” – KEOP-projekt zárókonferencia
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által kezdeményezett „Kunhalmok és földvárak rehabilitációja a BNPI Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területein” elnevezésű, 2014/2015-ben lezajlott KEOP-projektjének záró rendezvénye a Herman Ottó Múzeum Papszeri Épületében. A mini-konferencia alkalmával Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, az egri Dobó István Vármúzeum és a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársainak előadásai foglalják össze a projekt eredményeit.
Főbb témák:
•    természet- és örökségvédelem – fenntartható együttműködés, a KEOP-pályázatok múltja és jövője (BNPI)
•    lézeres távérzékelési technológiák alkalmazási területei (KRF)
•    középső bronzkori tellek és a Csörsz-árok kutatása Heves megyében (DIV)
•    rejtélyes földvárak a Bükkalján és mi minden lehet egy kunhalom? (HOM)
A rendezvény minden érdeklődő számára nyitott.
17:30-tól, I. emeleti folyosó
Régészeti Kutatások Északkelet-Magyarországon 2014 – poszterkiállítás-megnyitó
A „Régészeti Kutatások Északkelet-Magyarországon 2014” című, látványos időszaki kiállítás tablói a 2015. február 19-én, a Múzeum szervezésében megvalósult IV. Északkelet-Magyarországi Regionális Régészeti Konferencián bemutatott kutatások eredményeit foglalják össze.
A megnyitó alkalmával kerül sor a „Pro Archaeologia” civil régészetpártolói elismerő oklevelek átadására is.

2015. május 30. szombat

„Kisvakondok” Családi Nap
Egész nap (9:00 – 18:00)

1. Régészeti játszóház: Szombaton, a „Kisvakondok” Családi Nap keretében az előző napi Régészkupa kibővített feladataival várunk kicsiket, nagyokat és még nagyobbakat a Papszer udvarán. Az izgalmas játékok és ügyességi feladatok révén mindenki kipróbálhatja, milyen régész lenne a valóságban: lesz mini ásatás a homokozókban, korszakfelismerés, fémdetektorozás, geofizika, állatcsont-határozás, régészeti színező, „keresd a párját” feladatok, kirakók, memóriajátékok és még sok-sok kalandos feladat! A résztvevők az első állomásnál kapott pontgyűjtő kártyájukra minden teljesített feladat után pecsétet kapnak, melyeket aztán Elit Alakulatos ajándékokra válthatnak be.
2. Kézműves foglalkozások: Szombaton, a „Kisvakondok” Családi Nap keretében vidám kézműves foglalkozásokkal várunk kicsiket és nagyokat! A foglalkozások során só-lisztgyurmából, papírból, drótból és más kreatív alapanyagokból készíthetnek a gyerekek régészeti minták alapján szebbnél szebb ékszereket. A nagyobbak és a felnőttek a Keleti Szövetség tagjainak segítségével próbálhatnak ki hagyományőrző technikákat.
3. Lépten-nyomon régészet – kincskereső belvárosi kalandtúra: Fedezd fel Miskolc belvárosának régészeti értékeit egyénileg vagy csapatban! A Herman Ottó Múzeum Papszeri Épületének udvaráról induló, és ott is záruló kincskereső túrán a vállalkozó kedvűek különböző feladatok megoldásával tudnak egyik állomásról a másikra eljutni. A kutatás megkezdéséhez mindenki kap egy térképet és néhány apró, rávezető segítséget – de vajon ki lesz a legjobb és a leggyorsabb? Az abszolút legjobb kalandtúrázó (csapat) nyereménye egy exkluzív ásatáslátogatási lehetőség (eredményhirdetés és részletek 2015. június 1-én, a Herman Ottó Múzeum Régészeti Osztály Facebook-oldalán).
4. Fogadj örökbe egy tárgyat! A Herman Ottó Múzeum látogatóinak először a 2015-ös Régészet Napja alkalmával lesz lehetőségük a karosi honfoglalás kori temetők leleteit bemutató Elit alakulat című kiállításban szereplő tárgyak bármelyikét örökbe fogadni. Az örökbefogadás egy éves időtartamra szól, és tárgytípusonként más-más, jelképes összegbe kerül majd. A kiválasztott tárgyat az örökbefogadó a Régészet Napján kézbe foghatja, sőt a „találkozásról” egy közös fotót is készítünk. Mindezeken túl az örökbefogadó részére egy oklevelet is kiállítunk, nevét pedig egy éven keresztül feltüntetjük a kiállításban, a kiválasztott tárgy mellett. A karosi temető leleteinek örökbefogadásából befolyt összeg a Herman Ottó Múzeum támogatói szakmai alapját gyarapítja majd.

5. A régészet vajon mi?! – fotóverseny: Készíts egy „szelfit” a Régészet Napja programjain és a #regeszetnapjamiskolc hashtag-gel ellátva töltsd fel a Herman Ottó Múzeum Régészeti Osztály Facebook-oldalára!
A kép alá írd meg, hogyan fejeznéd be az alábbi mondatok valamelyikét:
–    Ha én régész lennék…
–    Ez valójában nem más, mint…
–    Mindenki azt hiszi, hogy…
–    Én csak egy dologra vagyok kíváncsi:…
–    Sosem gondoltam volna, hogy…
A legfrappánsabb fotó és képaláírás szerzője egy éves családi belépőt nyer!
Feltöltési határidő: 2015. május 31. (vasárnap) éjfél. Eredményhirdetés: 2015. június 5. (péntek) 12:00.
6. Bújj elődeink bőrébe! – fotósarok: Változz át a múlt emberévé egy fotó erejéig! Tábláink segítségével visszarepülhetsz a múlt embereinek világába. Ne hagyd otthon a fényképezőgéped! Ne maradj le a ballonból készülő csoport-légifotónkról sem, mely 13:30-kor készül a múzeumhoz közeli köztéri parkolóban.

Majdnem egész nap (10:00 – 14:00), hátsó udvar
1. Kőkorszaki szakik – őskőkori kísérleti régészeti bemutató: Szolyák Péter őstörténész és Tóth Zoltán Henrik régész segítségével minden vállalkozó kedvű látogató bepillantást nyerhet a kőeszköz-készítés 2,5 millió éves fortélyaiba. Biztonsági okokból a kísérleti régészeti bemutató a Papszer udvarának egy szeparált részén történik majd.
2. Tárgyfoltozó műhelytitkok – restaurátor-sarok: Hozd magaddal egy régi, törött tárgyadat, vagy válassz az általunk kínáltak közül, és válj te is restaurátorrá! Műtárgyvédelmi munkatársaink megmutatják, mit mivel szabad tisztítani, hogy a ragasztón kívül milyen eszközöket használ még egy restaurátor, és hogy hogyan zajlik a szakszerű állagvédelem.
3. Tárgysimogató: A „tárgysimogató” vagy „leletfogdosó” alkalmával a látogatók egy-egy régészeti korszakból származó tárgyat foghatnak kézbe. A műtárgymásolatok segítségével a régészek mesélnek az adott tárgyról, beavatják az érdeklődőket az egykori élet mindennapjaiba.
10:30, I. emelet, Elit Alakulat
Tárlatvezetés Az Év Kiállítása 2014 díjat elnyert, „Elit Alakulat” – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című kiállításban 1.
Nézd végig Az Év Kiállítása 2014 díjat elnyert, „Elit Alakulat” – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című kiállítást a tárlat megálmodója, Dr. Pusztai Tamás múzeumigazgató rendhagyó vezetésében!
Mi az az Elit Alakulat?
1986 és 1990 között Észak-Magyarországon, a Bodrogközben található Karos falu határában tárták fel a Herman Ottó Múzeum régészei a Kárpát-medence máig leggazdagabb honfoglalás kori temetőit. A Karoson feltárt sírok közt kimagaslóan magas a fegyveres férfisírok száma. A sírokban talált szablyák, íjak, aranyozott ezüst veretes övek, tarsolylemezek, és más méltóságjelvények alapján úgy tűnik e temetők egy válogatott közösség temetői lehettek. Az itt eltemetett emberek lehettek a honfoglaló magyar fejedelmi kíséret tagjai. Kiállításunk rendhagyó módon egy régészeti kutatólaborban mutatja be e temetők kutatását és leleteit mutatja.
11:30, hátsó udvar
A Keleti Szövetség 10-11. századi fegyver- és közelharc-bemutatója 1.
A látogatókat a Keleti Szövetség jóvoltából egy egész napos történelmi életmód-rekonstrukció várja a Papszeren a honfoglalás és az államalapítás korából. A múzeum udvarán egy táborrészlet kerül felállításra, amely a magyar felségterület keleti részének 10-11. századi hangulatát idézi meg. A Keleti Szövetség tagjai viseletükben, fegyvereikben és az általuk feldolgozott témákban törekednek a komoly történelemhűségre. A nap folyamán két gyalogos közelharci bemutatóval elevenítik meg a kora középkori Kelet-Kárpát-medence történetét. Délután egy vetített előadásban elmesélik, hogy a fegyverzet- és életmód-rekonstrukció során milyen forrásokra támaszkodhatnak, illetve, hogy azokat hogyan tudják adaptálni. Mindezek mellett az udvaron felállított sátor előtt egész nap várják a látogatókat egyéb programokkal.
13:30, Szent István/Erzsébet téri parkoló
Régészet Napja a levegőből – légifotós csoportkép
Ne maradj le, mert az elkészült felvétel egy példányát a nap végén időkapszulába helyezzük!
A Régészet Napja miskolci résztvevőit egy csoportos légifotó is megörökíti majd! A felvételt Dr. Pusztai Tamás múzeumigazgató a tapolcai bencés apátság feltárásánál is használt ballonból készíti el. A csoportkép egy kinyomtatott példányát a nap végén időkapszulába helyezzük!
14:30, I. emelet, Szemere-szalon
A Keleti Szövetség vetített képes bemutatója a 10-11. századi életmódrekonstrukció lehetőségeiről
A látogatókat a Keleti Szövetség jóvoltából egy egész napos történelmi életmód-rekonstrukció várja a Papszeren a honfoglalás és az államalapítás korából. A múzeum udvarán egy táborrészlet kerül felállításra, amely a magyar felségterület keleti részének 10-11. századi hangulatát idézi meg. A Keleti Szövetség tagjai viseletükben, fegyvereikben és az általuk feldolgozott témákban törekednek a komoly történelemhűségre. A nap folyamán két gyalogos közelharci bemutatóval elevenítik meg a kora középkori Kelet-Kárpát-medence történetét. Délután egy vetített előadásban elmesélik, hogy a fegyverzet- és életmód-rekonstrukció során milyen forrásokra támaszkodhatnak, illetve, hogy azokat hogyan tudják adaptálni. Mindezek mellett az udvaron felállított sátor előtt egész nap várják a látogatókat egyéb programokkal.
15:30, hátsó udvar
„Amit elméletben, azt gyakorlatban is” – a Keleti Szövetség 10-11. századi fegyver- és közelharc-bemutatója 2.
A látogatókat a Keleti Szövetség jóvoltából egy egész napos történelmi életmód-rekonstrukció várja a Papszeren a honfoglalás és az államalapítás korából. A múzeum udvarán egy táborrészlet kerül felállításra, amely a magyar felségterület keleti részének 10-11. századi hangulatát idézi meg. A Keleti Szövetség tagjai viseletükben, fegyvereikben és az általuk feldolgozott témákban törekednek a komoly történelemhűségre. A nap folyamán két gyalogos közelharci bemutatóval elevenítik meg a kora középkori Kelet-Kárpát-medence történetét. Délután egy vetített előadásban elmesélik, hogy a fegyverzet- és életmód-rekonstrukció során milyen forrásokra támaszkodhatnak, illetve, hogy azokat hogyan tudják adaptálni. Mindezek mellett az udvaron felállított sátor előtt egész nap várják a látogatókat egyéb programokkal.
16:30, I. emelet, Elit Alakulat
Tárlatvezetés Az Év Kiállítása 2014 díjat elnyert, „Elit Alakulat” – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című kiállításban 2.
Nézd végig Az Év Kiállítása 2014 díjat elnyert, „Elit Alakulat” – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című kiállítást a tárlat megálmodója, Dr. Pusztai Tamás múzeumigazgató rendhagyó vezetésében!
Mi az az Elit Alakulat?
1986 és 1990 között Észak-Magyarországon, a Bodrogközben található Karos falu határában tárták fel a Herman Ottó Múzeum régészei a Kárpát-medence máig leggazdagabb honfoglalás kori temetőit. A Karoson feltárt sírok közt kimagaslóan magas a fegyveres férfisírok száma. A sírokban talált szablyák, íjak, aranyozott ezüst veretes övek, tarsolylemezek, és más méltóságjelvények alapján úgy tűnik e temetők egy válogatott közösség temetői lehettek. Az itt eltemetett emberek lehettek a honfoglaló magyar fejedelmi kíséret tagjai. Kiállításunk rendhagyó módon egy régészeti kutatólaborban mutatja be e temetők kutatását és leleteit mutatja.
17:30, hátsó udvar
Üzenj a jövőbe! – Időkapszula elhelyezése
Üzenjünk együtt a jövőbe! A nap folyamán bármikor leadhatod a jövőnek szóló üzenetedet a Múzeum udvarán elhelyezett gyűjtőládába, melyet aztán délután együtt helyezünk a föld alá. A közös időkapszulába a Régészet Napján 13:30-kor készült légifotós csoportkép egy példánya is bekerül – ne maradj le!
18:00, hátsó udvar
Bulizz velünk – ünnepeljük együtt, hogy idén az Elit Alakulat lett az ország legjobb kiállítása!
19 órától muzsikál és táncoltat az Agyagbanda Együttes

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek