2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Rajzok emberi kapcsolatokról – egy autizmussal élő lány világából

Rajzok emberi kapcsolatokról – egy autizmussal élő lány világából

Tárlat az AutisticArt keretében
 Az autizmussal élőket segítő Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) által indított, Magyarországon egyedülálló művészetterápiás program keretében a mai napon nyílt meg az autizmussal élő Mihálykó Tamara „Én, Te, Ők,…” című kiállítása.

A budapesti Klauzál13 Könyvesbolt és Kortárs Galériában egy hónapig megtekinthető, közel 500 rajzból álló grafikai sorozat fontos állomása a több éve tartó AutisticArt elnevezésű képzőművészeti programnak, hiszen ez az első olyan önálló grafikai tárlat Budapesten, amely egy autizmussal élő lány belső világát rajzain át mutatja be.

A Mosoly Otthon Közhasznú Alapítvány (MOHA) által szervezett „Én, Te, Ők,…” című kiállítás a több éve tartó AutisticArt elnevezésű képzőművészeti program keretében jött létre. 2010 óta a MOHA számos kiemelkedően tehetséges autista alkotót fedezett fel és képzőművészek bevonásával felvállalta ezen alkotók tehetséggondozását és vizuális fejlesztését.

Mihálykó Tamara, a miskolci Szimbiózis Alapítvány lakójának ma megnyitott kiállításán közel 500 rajzból álló grafikai sorozata látható, amely fiktív naplóként is értelmezhető, szereplőkkel, akik ha valósak is, csak Tamara rajzain találkoznak egymással olyan helyszíneken, amelyeken soha nem jártak együtt. „A rajzok Tamara legfontosabb témáit járják körül újra és újra: házasságot, barátságot, egyszóval „A Kapcsolat”-ot, illetve annak lehetséges helyszíneit: séta, „felújított lakás”, diszkó…. Mindez nem lenne szokatlan téma egy fiatal lánytól: barátok, barátnők, életre szóló szerelmek…csakhogy Tamara autizmussal él. Érzelmeit, gondolatait szavakba önteni nagy nehézséget jelent számára, egy másik ember érzelmeit, gesztusait, megnyilvánulásait a maga teljességében értelmezni, átélni…Tamara világában szinte lehetetlen. És mégis: csak rajzol reggeltől estig, megfigyeli minden formailag megragadható részletét valaminek, ami számára nem átélhető.” – mondta Tarr Hajnalka képzőművész, a Mosoly Otthon Alapítvány művészetterápiás programjának vezetője, a kiállítás kurátora.

Hogyan működik a művészetterápia?
Az autizmus spektrumzavarral élő, otthonokban lakó fiatalok szociális interakcióikban, kommunikációjukban sérültek, önmaguk, érzelmeik és gondolataik kifejezése, vagy akár pusztán beazonosítása, felismerése rendkívül nehéz számukra. Mint minden ember, az autizmussal élő fiatalok is nagyon különböző karakterűek, a rajzfoglalkozások a gondozókkal folytatott egyeztetésre épülnek, így minden fiatal személyre szabott módon kap segítséget, támogatást. A kurzus lényege, hogy ebből a pontból a fiatalt úgy támogatja személyes figyelemmel és megerősítéssel a kurzus vezetője, hogy a fiatal egyre több időt töltsön el a rajzolás folyamatában, egyre jobban kiépüljön a saját motivációja, egyre oldottabban és felszabadultabban rajzoljon. A rajzolás nem tematikához kötött, a rajzoló alapvető gesztusait támogatva -mind technikailag mind érzelmileg- a cél az, hogy a rajzoló a saját világában bontakozzon ki, abban erősödjön meg, azt irányítani és kontrollálni tudja, illetve megtanulja, hogy a saját maga által végzett alkotói munka értékes, örömforrás és kommunikációs csatorna.A tapasztalatok azt mutatják, hogy néhány hónap leforgása alatt akár a nem kommunikáló, nehezen motiválható fiatalok a néhány vonalas, kis méretű, pár perc alatt elkészített rajzoktól nagy méretű, motívumokban radikálisan gazdagodó, színes és hosszú ideig készített képekig jutnak el.

A rajzoltatás terápiás jellege mellett az elkészülő rajzokból a MOHA kiállításokat rendez, aukciókat szervez, saját weboldalon prezentálja a legjobb munkákat; ezáltal elérhetőbbé, megismerhetőbbé és szerethetővé tesz egy olyan amúgy nehezen érthető, sokak számára idegen és megközelíthetetlen világot, mint az autizmus. Aki szeretne ebbe a világba belecsöppeni, június 21. és július 21. között megtekintheti Tamara rajzait a Klauzál13 Kortárs Galériában és Könyvesboltban.

A kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében valósult meg.

A Mosoly Otthon Alapítvány AutisticArt programjának eredményeként 2010 óta több mint 1000 műalkotás, 2 országos hírű kiállítás és 4 nagy sikerű jótékonysági aukció jött létre, amelyek az autizmussal élők életkörülményeinek jobbá tételét, és országszerte 12 lakóotthon fennmaradását szolgálják. Az AutisticArt program – művészeti kiállítás és aukció révén – 2013. szeptember 26-28. között, a budapesti X. Nemzetközi Autizmus Kongresszuson nemzetközi közönség előtt is bemutatkozik.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek