2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Rácz János kapta a TINTA Arany Penna díjat 2011-ben

Az MTA Tudós Klubjában a Szarvas Gábor Nyelvművelő Asztaltársaság 2011. évi első ülésén ünnepélyes keretek között adta át Kiss Gábor, a TINTA Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője Rácz Jánosnak a TINTA Arany Penna díjat.

A díjazottnak 2010-ben jelent meg a TINTA Könyvkiadónál a Növénynevek enciklopédiája című 800 oldalas összefoglaló munkája. Mint a laudációban elhangzott, a Növénynevek enciklopédiája megjelenése óta kivívta szakemberek elismerését, és komoly közönségsikert aratott.
A Növénynevek enciklopédiája 760 szócikkében 1030 növénynév eredetét, etimológiáját ismerteti, és összefoglalja a növényről a legfontosabb tudnivalókat. A szócikkekből megtudhatjuk, mikor jelent meg a növénynév nyelvünkben, továbbá számos vidékünk népnyelvi elnevezéseiről is tájékozódhatunk, így például a búzavirág neve néhol kékvirág, égi virág vagy imola.
A szócikk középső része ismerteti a növény kultúrtörténetét, elterjedésének útját, továbbá bemutatja gazdasági jelentőségét is. Az általános tudnivalók mellett, miszerint a bors Keletről származó fűszer, a len pedig az emberiség egyik legrégebben termesztett növénye, számos érdekességről olvashatunk. A szerző több esetben utal azokra a szépirodalmi alkotásokra is, amelyekben az adott növény szerepel.
Kiss Gábor, igazgató-főszerkesztő a díjátadáson elmondta, hogy a korábban kiadott Keresztnevek enciklopédiájával és a Családnevek enciklopédiájával megnyitott sort folytatja a Növénynevek enciklopédiája. A TINTA Könyvkiadó szándéka szerint ezek az enciklopédiák túllépnek a hagyományos szótár funkcióin, és a nyelvi ismereteken túl lexikai tudást is adnak.
Rácz János a Növénynevek enciklopédiája összeállítása után nekifogott az Állatnevek enciklopédiája megírásának. A munkával a befejezéshez közeledik, a kéziratot a közeljövőben adja át a TINTA Könyvkiadónak.
A TINTA Arany Penna díjat 2000-ben alapították, a következő személyeknek ítélték oda azóta: Bárdosi Vilmos, Eőry Vilma, Fercsik Erzsébet, Paraptics Andrea, Raátz Judit, Szathmári István, Zaicz Gábor.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek