2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF

Rabok legyünk, vagy szabadok?

Bár a Katrina hurrikánt gyakran emlegetik az Egyesült Államok össz-természeti katasztrófájaként, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a forgószél pusztítása, és az azt követőkáosz nem csak egy országnak és egy városnak okozott szenvedést, de a felszín alatt számtalan személyes tragédiát is rejt. Ezek egyikét ismerteti velünk Dave Eggers regénye.

Híradókban vagy újságokban 9/11 óta gyakran találkozhatunk a terroristagyanús személyek ellen alkalmazott kínzásokkal, vagy ítélet nélküli bebörtönzésükkel kapcsolatos hírekkel, ám ahhoz, hogy ezt átérezzük, vegyünk kezükbe a New Orleanst elpusztító hurrikán történetének hátterében játszódó könyvet, mely egy igazságtalanul bűncselekményekkel vádolt szíriai származású férfi kálváriáját mutatja be.

Az igaz történeten alapuló könyv tehát nem egyfajta katasztrófatörténetként dolgozza fel a világhírűvé vált hurrikán pusztítását – a Katrina ezúttal csak mellékszereplő. A központban az ember, a visszahúzódó muszlim férfi és családja, illetve az Egyesült Államok hatalmas terrorizmuselhárító bürokráciájának küzdelme került.

Drákói vasszigor vagy egyéni szabadságok? Nehéz kérdés, melyet nem egy szépirodalmi regény, de még csak nem is a politikai és civil mozgalmak sokasága fog eldönteni, hanem kizárólag az idő. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy az igazság félúton van – és a könyv azt mindenképp igazolja: ne ítélkezzünk elhamarkodottan.

Stiber Judit

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…