2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Pszichotraumatikus pszichoterapeuta

Talán akad, akiben már felmerült, a mentálhigiénével foglalkozók milyen szerencsések lehetnek, hiszen képesek megoldani saját problémáikat – így biztosan nem is nagyon van nekik, és alapvetően boldog, kiegyensúlyozott életet élnek. Azonban egy regény erejéig Camila Grebe és Åsa Träff rávilágít arra, hogy igazából a dolog csak elviekben működik úgy, hogy az orvos magát műti-gyógyítja. A terapeutában tanúi lehetünk, mikor egy sérült lelkű pszichológus kísérli meg megoldani saját eszközeivel az életét fenyegető rejtélyt.

A történet központi karaktere a 34 éves Siri Bergman, aki Stockholm belvárosában dolgozik pszichológusként. Csakúgy, mint az északi időjárás, magánélete hideg: egyedül él a városon kívül egy kis elszigetelt kis lakban. Élete már eleve felelősségteljes és sokszor terhes munkája folytán sem egyszerű, de valójában ő maga sem különb egy fokkal sem pácienseitől: egy kellemetlen múltbeli titok súlya nehezedik rá, miközben igyekszik túllépni rajta és élni mindennapjait. Ennek ellenére ezek sem telnek zökkenőmentesen: a sötéttől való félelme miatt égve hagyott lámpák mellett képes esténként nyugovóra térni, amihez egy-egy pohár bor is elkél idegnyugtatóként. Ám minden erőfeszítése mindhiába, mert nem tud szabadulni a paranoiájától, miszerint valaki figyeli őt.

Hamarosan gyanakvása igazolást is nyer számára: egy szexuális bántalmazást elszenvedett, és drogproblémákkal küzdő betegét, Sara Matteus-t holtan találják a vízfelszínen lebegve, házának közelében. Ezután egyre személyre szólóbb és szabottabb üzeneteket kap a rejtélyes idegentől: Siri szeretett macskája eltűnik, illetve kap egy fotót magáról. S hogy vajon mire lehet jó mindez? Él a gyanúperrel, hogy ő lesz a következő szerencsétlen áldozat.

Siri azonban nem várja az esélytelenek nyugalmával, hogy sorsa beteljesüljön: a potenciális gyilkos nyomába ered, melyben segítőtárai is akadnak: Markus, a Sara ügyén dolgozó fiatal rendőr, egy régi barát és pszichológus professzor, Vijan, és legjobb barátja, Aina. Ők négyen látnak neki a profilozásnak annak reményében, hogy elkapják a tettest, mielőtt újra lecsap. De amint egyre mélyebbre ásnak, Siri múltja és jelene egyre csak összemosódik, hogy aztán darabjaira hulljanak szét, míg végül eljut oda, hogy gyilkosjelöltek közelebb lehetnek, mint azt valaha gondolta volna… A kulcsot viszont csupán a múltjában való keresgélés során lelheti meg.

A terapeuta pszichothriller a javából: az olvasó érdeklődése egy percre sem lankad, miközben tanúja annak, hogyan miként válik Siri eggyé kezelt pácienseivel – magyarán hogyan rosszabbodik mentális állapota. Azt gondolná az ember, hogy egy pszichológus-pszichiáter szakember sziklaerős és egészséges lelkületű – ám a főhős pont, hogy nem az: gyenge, törékeny, ugyanis,férje, Stefan tragikus kimenetelű balesetben való elvesztésének emlékeitől nem képes szabadulni. A sötét események melegágya ez lesz: fokozatosan elhatalmasodik rajta a félelem, amely majd megszállottságba fordul át. Külön(ös) „fricska” a szerzőktől, hogy a megoldáshoz úgymond a saját maga betegévé kénytelen válnia.

Camila Grebe és Åsa Träff regénye méltán megállja helyét a hazánkban is még mindig nagy népszerűségnek örvendő skandináv krimik között, amelyben a nyomozás két színtéren is zajlik: a külső és belső világban, avagy való és lelki-elmei szinten. Ez már önmagában elég a hidegrázást kiváltó olvasásélményhez, amelytől az izgalom-tűrőképességtől függően el lehet jutni akár a körömrágásig is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek