2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Pókember a Szőlő csoportban

Építek neked egy edzőtermet, jó? – kérdezte Viktor az építőjátékos doboz mellett ülve. Edzőtermet ugyanis elég jól tud építeni. Hatéves, ragyog a szeme és nagyon lelkes. Jött két néni és bácsi Budapestről, ezért ma délután nem kell aludni, helyette játszhat. Alaposan ki is használja a lehetőséget, ahogyan a többiek is.

Két perccel később már egy játék babakocsit tologatok. A lányok nagyon nevetnek rajtam és valószínűleg te is ezt tennéd, ha látnád, ahogyan egy száznyolcvan centis óvodás babázni próbál. Maradjunk annyiban, hogy van még hová fejlődnöm.

A poroszlói Napsugár óvoda tágas, tiszta és szép. Belépve nem is értem, miért szorulnak segítségre az ide járó gyerekek. Pedig Maricával, az ovi vezetőjével beszélgetve hamar kiderül, hogy a látszat – ha nem is csal – legalábbis erősen torzít. Marica ugyan nem beszél róla, de amennyire egy óra alatt meg tudom ítélni, ez a szép óvoda nagyrészt az ő munkájuk. Gyakorlatilag mindenre pályáznak, ami csak elérhető, így sikerült megteremteniük azokat a kereteket, amik között a kicsik jól érzik magukat.

Nagy bátorság ezt egy rövid látogatás alapján kijelentenem, mégis az az érzésem, hogy akadnak gyerekek, akik számára jobbak itt a körülmények, mint otthon. Sokan közülük úgy érkeznek hétfőn, hogy már a tízórainál repetát kérnek. Akár kétszer is. Itt mindenki ingyen kapja az ételt. Vagy azért jár a támogatás, mert nagy a család, vagy azért, mert nem könnyű a helyzetük.

A csoportban sok a játék, a könyv és az ovisok mind meg is mutatják a kedvenceiket. Hogy egy pillanatra levegőhöz jussak, megkérem őket, hogy rajzoljanak nekem. Pár perc múlva gyönyörű képeket kapok: emeletes tortát, rétet várral és kúttal, sőt, majdnem egy pókembert is, bár erről hamar kiderül, hogy az alkotó nem nekem szánta.

A poroszlói nagycsoportosoknál is elindult a fogváltás. Akad olyan kisgyerek, akinek nagy szüksége lenne a fogorvos segítségére. Budapestről, a kényelmes fotelből persze kérdezhetném, hogy miért nem viszik el a szülei? Ilyenkor azért az is eszembe jut, mennyire nem értem a problémáikat. Ha egy családban nincs mit enni, vagy nincs tüzelő, akkor olyan helyzeteket kell megoldaniuk, amik nekem – akinek csak fel kell tekernem a fűtést, ha meleget akarok a lakásban – nem is jutnak eszembe. Ilyenkor a fontossági sorrend is más. Számomra tehát a legkézenfekvőbb, ha nem ítélkezem, inkább csendben tanulok és igyekszem segíteni.

Tisztában vagyok azzal, hogy nem egy karácsonyi adománygyűjtő akció fogja megoldani egy térség szociális problémáit, mégis azt gondolom, hogy valahol el kell kezdeni, a többi jön magától.

A Czeizel Intézet talált egy jó kiindulópontot. Ahogyan egy orvos sem válogat a betegei között, úgy ők sem szeretnék, ha pusztán a páciensek anyagi helyzete határozná meg a szűrővizsgálataikhoz való hozzáférést.

Szakembereik ezúttal azoknak segítenek, akiknek nem könnyű eljutni mondjuk a fogorvosi székig; hamarosan meglátogatja őket a Szőlő csoport. Hogy ez mennyire nagy dolog lehet az ovisok számára, azt jól mutatja a beszélgetésem az egyik kislánnyal:

– Te honnan jöttél?

– Budapestről.

– Az nagyon messze van. Én is voltam már nagyon messze, Hajdúszoboszlón.

Biztosan óriási élmény lesz számukra, hogy elmegy értük egy busz és elviszi őket Budapestre. A Czeizel Intézet munkatársai programokat szerveznek nekik, hogy jól érezzék magukat és közben több vizsgálatot is elvégeznek, hogy minden rendben legyen velük, mire elkezdik az iskolát. A munka nem áll meg a problémák felmérésénél, az Intézet csapata akkor is elérhető lesz, ha bármelyik gyereknek további segítségre lenne szüksége.

Persze egy orvosi vizsgálatot csak a felnőttek gondolnak hasznosnak, a gyerekek inkább ajándékot szeretnek kapni. Ezért a Czeizel Intézet úgy döntött, hogy az összeállít egy csomagot számukra. A gyűjtéshez reményeik szerint sokan csatlakoznak. Ha Ön is a segítség mellett dönt, az Intézet udvarán álló pavilonban várják az adományát. Az óvónők szerint ceruzára, zsírkrétára, filctollra lenne leginkább szükségük a gyerekeknek, de közülük sokaknak mesekönyve sincs otthon. A játékoknak is nagyon örülnek és az óvoda vállalta, hogy az összegyűlt tartós élelmiszereket átadja a rászoruló családoknak. A részleteket a Czeizel Intézet oldalán találja, ahol minden további kérdését szívesen megválaszolják. https://czeizelintezet.hu/adomanyozas-napsugar-ovoda/

Pásztor Máté

újságíró

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek