2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Pofon fentről, pofon lentről – ismerős?

Ha kimondjuk Bud Spencer nevét, legtöbbünknek alighanem Terence Hill jut azonnal az eszébe, méghozzá méltán, hisz ők ketten számos kultuszfilmben játszották egymás partnerét. Olyan klasszikus páros volt az övék, mint ami csak a művészettörténet legnagyobbjaival fordulhatott elő. Tény azonban, hogy egymás nélkül is szép pályát futottak be – Terence Hillével Ulf Lüdeke magyarul nemrég megjelent könyve foglalkozik behatóan.

Persze nem csak a pályájával, de az életével is – és ez utóbbi talán még a színészi karriernél is izgalmasabb. És nem csupán azért, mert egyébként az ember mindig izgalmas a szerepek mögött, hanem már pusztán az eredetileg Mario Girottinak hívott színész életútja miatt is. Girotti azaz Terence Hill a második világháború első évében született Olaszországban, majd élt Németországban és szülőhazájában is több-kevesebb ideig, végül természetesen az Egyesült Államokban is hosszabb időre vetett horgonyt.

Gyermekkorom több filmélménye köszönhető neki, és ezúttal nem a legismertebb alkotásait, hanem a saját személyes kedvenceimet emelném ki: Kincs ami nincs, Nincs kettő négy nélkül, Nyomás utána – de még sorolhatnám sokáig. Ezekben a filmekben többnyire a kissé bamba, kissé lassú, mosolygósan pofozó vékonydongájú srácot alakítja, aki gyakran kerül bajba, de meglehetősen rövid úton mászik ki belőle. Filmjeinek köszönhetően leginkább így ismerjük – de mi a valóság?

Még nekem, aki színházi kritikusként már nagyon is hozzászokott ahhoz, hogy a legtöbb esetben teljesen más a színész mint a tipikus szerepei, is nagyon furcsa volt arról olvasni, hogy a rendszerint „verekedős bohócként” megjelenő Terence Hill a való életben mennyire más. A poént persze most nem lövöm le, hogy miért (egyébként sok okot is fel tudnék sorolni), de az életben tényleg – bár vitathatatlan, hogy fizimiskájához, megjelenéséhez nagyon is illett a Bud Spencerrel közös filmjeiben és a spagettiwesternekben ráragadt karakter – más volt.

Bár egyértelmű, hogy már túl van pályája csúcsán, Terence Hill (művésznevét mind a mai napig használja) még mindig aktív, jelenleg olasz tévésorozatokban látható, mely a magyar rajongók számára is elérhető. Méltó levezetése ez egy sztárallűröktől mentes, korrekt sztárpályafutásnak – a sztárt természetesen (és ezt az ő esetében talán magyarázni sem kell) a szó eredeti, nem negatív jelentésével értjük.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek