2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Perbeszéd verseny hatodszor

Perbeszéd verseny hatodszor

Perbeszéd verseny hatodszorAz idei évben hatodik alkalommal rendezte meg perbeszédversenyét a Miskolci EU Vándorkupáért a Miskolci Egyetem Európajogi és Nemzetközi Magánjogi Tanszéke.

A versenyt Magyarország Európai Unióhoz csatlakozásának évében, 2004-ben indította el a miskolci Állam- és Jogtudományi Kar Európajogi és Nemzetközi Magánjogi Tanszéke. A cél, a joghallgatók és a már végzett jogászok számára is közelebb hozni az uniós jogot, és annak gyakorlatban való alkalmazását. A 2004-es évtől egyre nagyobb érdeklődéssel és színvonallal rendezik meg a már hagyománynak számító vetélkedőt.

Május 13-án a Miskolci Egyetem mintatárgyalójában megtartott szóbeli döntőn hét három fős csapat mérhette össze tudását. Az idén két trió a Miskolci, három pedig a Debreceni egyetemről került ki. Az eseményen képviseltette magát a budapesti Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem, és a Miskolc Városi Bíróság is egy-egy csapattal. A szóbeli döntő kérdései a nem belföldi személyeknek könnyűdrog fogyasztása céljából kávéházakba való belépését valamint ott tartózkodását megtiltó nemzeti szabályozás uniós joggal való összeegyeztethetőségét; egy végkielégítésről szóló nemzeti rendelkezés kapcsán, az életkoron alapuló megkülönböztetés tilalmát; továbbá az ügyvédi díjazás maximális mértékét, és az ügyvédi díj kötelező banki átutalással történő kifizetését előíró nemzeti jogszabályok uniós joggal való összeegyeztethetőségét érintették. Az éles helyzeteket imitáló versenyen háromtagú miskolci és debreceni oktatókból álló szakértő zsűri döntött a helyezésekről.

Dr. Rácz Rita PHD hallgató, a perbeszéd szervezője elmondta, a versenyen olyan élethelyzeteket imitálnak, melyek segítségével az EU jogi ismereteket a későbbiekben is kamatoztathatják a hallgatók.

Dr. Szabó Miklós az Állami és Jogtudományi kar dékánja szerint a hallgatók felkészülhetnek a verseny által a hivatásukra, mert a ma végző jogászoknak már nem csak a magyarországi jogi kérdésekben, hanem a nemzetközi és uniós ügyekben is jártasnak kell lenniük.

Vajtó László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek