2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Pénzhamisító műhely a Diósgyőri vár tövében?

Nemcsak fém eszközök, hanem hamis pénzek is kikerültek abból a kovácsműhelyből, amelyet a Huszárvár területén tártak fel a régészek. 50 hamis érmét találtak itt, ami felkeltette a szakemberek érdeklődését. Ez a mennyiség már arra utalt, hogy itt valahol „nagyüzemben” folyt a hamisítás. A részleteket ásatás betekintő sétáinkon tudhatják meg az érdeklődők, akik megnézhetik a Mátyás korabeli épület maradványait, és az itt talált legérdekesebb leleteket is.

Réz és bronz öntéséhez használt tégelyek, olvadékok, vastárgy töredékek is előkerültek a Huszárvár területéről. A régészek több kemence helyét is megtalálták, ezek azonban nem voltak jól megépítve, vélhetően ideiglenesen használták őket. Ebből arra következtetnek, hogy nem a pénzhamisítás volt a fő profilja a műhelynek, de jelentős darabszámban gyártották ezeket is. A régi időkben a legkisebb címleteket hamisították. Ezek a pénzérmék voltak a legapróbbak és ha figyelmetlen volt, aki kapta vagy túl sok aprót kellett számolnia, észre sem vette a csalást.

Az ásatási területre továbbra is betekinthetnek a látogatók – előzetes regisztrációt követően – szakavatott vezetőnk körülbelül fél óra alatt végig kíséri őket a területen és megnézhetik az itt előkerült tárgyakat is. Többek között azt az aranyozott ezüst gyűrűt is amely a 14-15. századra keltezhető, eredeti tulajdonosát vélhetően a királyi kíséret tagjai között kell keresnünk. A szép kivitelű tárgyra gótikus minuszkulákkal egy szöveget is véstek, melyből egyelőre a deus szó és egy egyenlő szárú kereszt alakja vehető ki biztosan.  Az érdeklődők megismerkedhetnek a régészek munkájával és azzal, milyen útja van egy tárgynak az előkerüléstől a kiállításig. A programot 10 éves kor felett ajánljuk!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek