2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Pénteken kezdődik a Bartók Plusz Operafesztivál – Fergeteges nyitány, különleges helyszínek,Fehér vacsora

Pénteken kezdődik a Bartók Plusz Operafesztivál – Fergeteges nyitány, különleges helyszínek,Fehér vacsora

Már elkezdődött a visszaszámlálás a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál nyitó napjáig, folynak a próbák. Kesselyák Gergely, az operafesztivál ügyvezetője  A Bűvölet és a Traviata operaénekeseit is meghívta  a mai sajtótájékoztatóra. rendezvényről.

Mit láthat a nagyérdemű?

Hét teljes operát látunk majd teljes színpadi előadásban. – Az opera nem létezhet színpad nélkül- mondta, de igyekeztek különleges helyszíneket találni az idén is. Az idei programban alig találni olyan operát, amit ismerne a nagyérdemű, de a fesztiválnak épp az az egyik célja, hogy bemutasson olyan műveket, amelyekre kíváncsiság hozza be a közönséget. Ilyen lesz Orbán György: Bűvölet című operájának ősbemutatója is. A mű karmestere Selmeczi György a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy szakmai szempontból és az operafesztivál, valamint a magyar operaélet önbecsülése szempontjából is hatalmas jelentőségű a két magyar kortárs szerző, Vajda János és Orbán György operáinak a bemutatása. Mert épp ők azok a szerzők, akik nem szakítottak  a operai hagyományokkal, ők tekinthetők Verdi, Puccini, Sosztakovics operatörténeti folytatásának. Azt is elmondta, hogy jó lenne, ha végre túllépnénk a kortárs művek mérhetetlen elutasításának időszakán. Hozzátette:”Orbán György a legjátszottabb magyar szerző a világon az USA-tól Japánig nincs olyan kórusfesztivál vagy egyházzenei rendezvény, amelyen ne csendülnének föl művei.”


Traviata- színházon kívül

Az idei Ezrek operája, azaz Verdi: Traviatája Miskolc különböző helyszínein játszódik. Az első felvonás június 17-én este 7 órakor  a Szinva teraszon, a második felvonás június 19-én este 9 órakor – már sötétben – a Népkertben, a teljes opera pedig június 21-én este 9 órakor a Tudomány és Technika Házánál. A teljes operának lesz esőnapja is: június 23-a.
Anger Ferenc, az opera rendezője elmondta, hogy a mostani bemutató legnagyobb érdeme, hogy  egy nagyvárosban játszódik hús-vér emberek között, mint ahogy Verdi írta: Játszódik Párizsban napjainkban. Így aztán ebben bárki magára, vagy ismert szituációra, emberi kapcsolatokra ismerhet ma is. / A sajtótájékoztatón a miskolci Kortyolda előtt, a Pezsgő áriát énekelte László Boldizsár és Keszei Joli/


Így írtok ti

A kiegészítő programokról Seres Ildikó beszélt, amelyek ingyenesek, érdekesek, s újra fesztiválvárossá teszik Miskolcot. A Fesztivál teraszon izgalmas gasztrokulturális beszélgetések lesznek az előadások előtt egy órával, mintegy kedvcsinálóként. A Szinva teraszon pedig egy óra térzene.
Kesselyák Gergely is megemlített egy érdekes kiegészítő programot. Az árkádok alatt ül majd Lendvai Péter oboista, s ha valaki eldúdol, elfütyül vagy lekottáz neki egy – akár kétsoros- dallamot, ő szintetizátora segítségével hangszereli, és kész zeneművet komponál a kért stílusban.
Egyszóval átveszi a zene a hatalmat Miskolcon, s tíz napon keresztül úton útfélen felcsendülő operadallamokat hallhattunk.

 

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek