2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Összefogtak a vidéki tudományegyetemek

A vidéki intézmények presztízsének emeléséért küzdenek a Hallgatói Önkormányzatok

86 aktív vállalati kapcsolattal egy hallgatóra vetítve 1.000.000 Ft-nyi folyamatban lévő fejlesztéssel, a Széchenyi István Egyetem (SZE-Győr) vezetése is indokoltnak tartja a Magyarország Egyetemi Fővárosa címet. A Miskolci Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata is a győriek kezdeményezése mögé állt, leginkább azért, hogy felhívják a figyelmet a kialakult főváros-centrikus helyzetre.

 

Két vidéki egyetem már a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói kezdeményezése mögé állt, és a pécsi HÖK arra számít, hogy az összes vidéki egyetem felsorakozik a győriek kezdeményezése mellé, amely szerint az Országgyűlés létrehozhatja a Magyarország Egyetemi Fővárosa kitüntető díjat és ezt elsőként kapja meg Győr. A Miskolci Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata is hangsúlyozta, hogy indokolatlanul vált Budapest centrikussá a felsőoktatás.

„A vidéki felsőoktatás jelentős versenyhátrányban van a fővárossal szemben, különösen igaz ez a keleti régióra. Ma már jóval kevesebben jönnek vidékre tanulni, sokan nem intézményt, hanem várost választanak, ebben pedig Budapestet tartják a legvonzóbbnak. Támogatjuk a győri hallgatók ötletét, hogy felhívjuk a figyelmet erre a centralizált helyzetre és arra, hogy a vidéki intézményekben nagyon sok esetben magasabb színvonalú a képzés, mint a hasonló budapesti intézményekben, sokrétűbb az egyetemi élet, és itt is nagyon jó állásokba várják a végzetteket.” – mondja Hircsu Ákos, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának alelnöke.

A jelentkezési adatok alátámasztják azt, hogy a főváros egyre nagyobb népszerűségnek örvend a pályaválasztók körében. 2009-ben 15.000-rel kevesebb volt a vidéki felsőoktatási intézménybe történő jelentkezések száma, mint 2001-ben. Ezzel szemben 22.000-rel nőtt a budapesti intézményekbe történő jelentkezések száma, ugyanebben az időintervallumban. 2001-ben 47188 fővel többen jelentkeztek vidéki intézménybe, mint Budapestre, a tavalyi évben már csak alig több, mint 16.000-rel volt kevesebb a Budapestre jelentkezők száma.

Herendi Ferenc a Pécsi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke nagy reményeket fűz a Magyarország Egyetemi Fővárosa kitüntető címhez. Az elnök szerint egy magas presztízzsel bíró kitüntetés a fővárosiak figyelmét is a vidéki intézmények felé fordíthatná. Herendi rámutatott arra is, hogy Győr teljesen indokoltan kaphatná meg elsőként az elismerést, hiszen tudomása szerint a legtöbb ipari kapcsolattal rendelkező egyetemről van szó, amelynek ráadásul a Hallgatói Önkormányzata is innovatívan és jól működik.

„A Széchenyi István Egyetemen jelentős beruházások indultak meg jórészt európai uniós finanszírozásból. A fejlesztésben megforduló összeg egy hallgatóra vetítve eléri az 1 millió forintot, egy oktatóra vetítve pedig a 20 milliót is meghaladja. A fejlesztések a hallgatók érdekeit szolgálják, hogy minél jobb körülmények közt, minél jobb teljesítményt nyújtsanak, az oktatók pedig korszerűbb és versenyképesebb tudást adjanak át. Annak érdekében, hogy a SZE-Győr hallgatói valódi, gyakorlati ismereteket szerezzenek, kipróbálják magukat és minél inkább hozzájáruljanak a gazdasági növekedéshez, az egyetem a 86 piaci szereplővel, vállalattal ápol aktív, szerződéses együttműködési kapcsolatot.” – mondta Szilasi Péter Tamás, az intézmény stratégiai és fejlesztési igazgatója, aki hozzátette, nagy örömükre szolgál, hogy a többi intézmény támogatólag lépett fel a SZE-Győr kezdeményezése mellett, ez pedig példázza, hogy a hallgatói képviselet nem csak az intézmény falain belül működik jól, de az intézmények között is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek