2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Őskorban keresem kenyerem

Egy újabb, viszonylag fiatal és mostanában felkapott táplálkozási irányzat a paleolit diéta, mely (az elnevezésből sejthetően) az alapelveket tekintve egészen a kőkor paleolit korszakához nyúlik vissza időben. Hogy mégis mi fán terem ez az étrend, abban ezúttal Posta Renáta nyújt segítséget. A Paleolit konyha hedonistáknak könyve – ahogyan azt már a címe is sugallja – azonban túlmutat az alapelvek és -receptek bemutatásán: rávilágít arra, hogy a diétázás bizony nem feltétlen jelent egyhangúságot, korlátokat, és egészségesen is lehet élvezetesen enni!

Sokakból szkepticizmust vagy meghökkenést válthat ki a felvetés: vajon mégis mi köze lehet a mai civilizációnak az akkori ősemberhez? A válasz abban keresendő, hogy az emberi szervezet még nem adaptálódott a táplálkozásban bekövetkezett változásokhoz. Ezt alátámasztandó, állítják: a különféle (civilizációs) megbetegedéseket, megfigyelések szerint, a bennszülöttek vagy a nomád népek hírből sem ismerik.

Hogy pontosan min éltek elődeink? Amikhez vadászó-halászó-gyűjtögető tevékenységük révén hozzájuthattak. A gabonák helyett zöldségek és gyümölcsök szerepeltek az „étlapon”, a fehérjeszükségletüket vadhúsokból fedezték, emellett pedig rengeteg természetes forrásból származó omega-3 zsírsavat fogyasztottak. Az ételtípusok azonban csupán az érem egyik oldala, mert az elkészítés legalább ugyanolyan fontosságú. Manapság szinte csak agyon- vagy feldolgozott, gyorsérlelt és hormonkezelt ételek-áruk érhetőek el, amelyek által rengeteg méreganyag, és nem mellesleg jóval kevesebb értékes tápanyag kerül be a szervezetbe.

A Paleolit konyha hedonistáknakban a szerző az első lépések megtételétől kezdve egy percre sem engedi el az olvasó kezét. Ugyanis a kötet nemcsak tele van változatos receptekkel, melyek egytől egyig mind ízletesek, illetve (nem utolsó sorban) könnyen és gyorsan elkészíthetőek, és számos házilag elkészíthető étellel-alapanyaggal is készült, mint például a kókusz-vagy mandulatej (merthogy az állati eredetű tejtermékek is tiltólistán szerepelnek). Hanem mindezeken túl segít a diéta szabályainak megértésében, és a főzéshez szükséges bevásárló lista összeállításában is. Mindezek mellé „körítésként” pedig gyönyörű illusztrációk is megtekinthetők.

A fentiek azonban még nem emelnék ki Posta Renáta könyvét a kategóriából, legyen bármennyire is minőségi könyvről szó. A hozzáadott érték ez esetben a hitelesség: műve ugyanis a saját, többéves tapasztalatain alapul, aminek köszönhetően olvasóinak már egy kitaposott és ismert utat ajánl. Ő már megtapasztalta az őskori táplálkozás áldásos hatásait, s az elért eredmények mind a mai napig tartanak. Kikísérletezett-bejáratott ételreceptjei pedig garantáltan egészségesek, nem egysíkúak, így megkönnyítik a paleolit diétára való átállást, majd az amelletti hosszabb távú kitartást. A Paleolit konyha hedonistáknak ajánlott mindazoknak, akik diétázni, életmódot váltani készülnek a „paleóval”, mert minden szükséges mankó megtalálható benne, így a siker záloga már csak az emberen múlik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek