2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Őskőkoros invázió a titkok kiállításán

A Herman Ottó Múzeum Más/világ – A bronzkori élet rejtelmei Északkelet-Magyarországon című tárlata az elkövetkező 8 hónap egyik legizgalmasabb kiállításának ígérkezik, amelyhez már a nyitás másnapján egy nem kevésbé titokzatos témát feldolgozó konferencia is társul.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye kora/középső és késő bronzkori kutatásainak legfrissebb eredményeit bemutató vándorkiállítás az Északkelet-Magyarország területén nagyjából i. e. 2300 és 900 között élt őseink rejtelmekkel teli világát mutatja be.  A lengyel-magyar együttműködés keretében megrendezett tárlat a miskolciak, és a városba látogató lengyel közönség figyelmére számít, hiszen az anyag október 13-tól a múzeum Papszeri öreg kiállítási épületében lesz látható. A kiállításhoz kapcsolódóan, október 14-16 között rendezik meg a MΩMOΣ – Őskoros Kutatók VIII. Összejövetele című eseményt, amelyen 120 kutató részvételére számítanak, vagyis valódi őskoros invázió várható az rendezvénynek helyet adó Pannon-tenger Múzeumban.

A MΩMOΣ (Mómosz) szó a magyar régészek körében immáron csaknem húsz éve egyet jelent a hagyományosan két évente megrendezendő, a hazai őskoros régészeket tömörítő konferencia fogalmával. Az 1997-ben Hajdú-Bihar megyéből induló „mozgalom” mára egy
olyan rendezvénysorozattá nőtte ki magát, mely a legújabb nemzetközi kutatási trendeknek megfelelő témakiírásaival minden alkalommal több, mint száz hazai kutatót és egyetemi hallgatót vonz, és pezsdíti fel a tudományos vérkeringést. A 2013. október 16-18. között Debrecenben megrendezett MΩMOΣ – Őskoros Kutatók VIII. Összejövetele alkalmával a résztvevők egybehangzó szavazata alapján a vándorgyűlés következő, 2015-ben rendezendő állomásának Miskolc ad otthont, a szervezést és lebonyolítást a Herman Ottó Múzeum őskoros régészei vállalták. Ugyanekkor az Őskoros Kutatók IX. Összejövetelének központi témakiírását is meghatározták, így a miskolci konferencia „A rituálé régészete” téma köré épül majd fel.

A konferenciát Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója nyitja meg, a vendégeket Kiss Gábor Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere köszönti. A bevezető előadásokat Koós Judit elnöklete mellett Kalla Gábor: A rituálé régészete; Raczky Pál – Anders Alexandra: Minden együtt – rituálék Polgár–Csőszhalom késő neolitikus lelőhelyén; Siklósi Zsuzsanna – Szilágyi Márton: Racionális tudás, irracionális cselekedet? címekkel tartják a meghívott előadók.  A konferencia további főbb tématerületei: Strukturált depozitumok (elnök: V. Szabó Gábor), Rituális eszközök, rituálék tárgyai (elnök: Szabó Géza), Rituális tér (rituális építmények, rituális táj, rituális térhasználat) II. (elnök: Kulcsár Gabriella), Temetkezések mint rituális cselekvésformák I. (elnök: Siklósi Zsuzsanna), Temetkezések mint rituális cselekvésformák I. (elnök: Szeverényi Vajk).  

Nem a mostani összejövetel lesz az egyedüli kísérő program a Más/világ – A bronzkori élet rejtelmei Északkelet-Magyarországon című kétnyelvű kiállításhoz kapcsolódóan, hiszen az elkövetkező  majdnem háromnegyed évben számos múzeumpedagógiai foglalkozás és ismeretterjesztő előadás is feldolgozza majd a tárlaton bemutatott anyagot.  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek