2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Országos Könyvtári Napok…

…rendezvényekkel, akciókkal, meglepetésekkel Miskolcon is

Ismét ez lesz a megbocsátás hete, amikor Miskolc város könyvtára elengedi a késedelmi díjat. Ez a legnagyobb kedvezmény hete, amikor mindössze 100 forintért lehet beiratkozni az egy központi és hét fiókkönyvtárból álló hálózatba. Amikor még a megszokottnál is több rendezvény várja a könyvtárakban az érdeklődőket, és két reggel Miskolcon is útra kel a könyvtárbusz. Amikor még vasárnap is nyitva tartunk, és egy játékos családi nap csúcsaként megkoronázzuk az olvasók királyát és királynőjét – majd Gryllus Vilmos zenél a királyi párnak, és minden (regisztrált!) érdeklődőnek. Október 5–11. között tizedszer rendezik meg az Országos Könyvtári Napokat, amihez természetesen Miskolc is csatlakozik!

Mi is az az OKN?
Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata tíz évvel ezelőtt indult útjára azzal a céllal, hogy ebben a kora őszi időszakban az ország könyvtárai együtt hívják fel a figyelmet magukra és arra a sokrétű munkára, amit egész évben végeznek. Ilyenkor még több rendezvényt szerveznek, mint máskor – Borsod és Miskolc ebben is élen jár. Megyénkben tavaly több mint 800 program színesítette az OKN egy hetét. Most, miközben még folyik a rendezvények regisztrációja, már túl vagyunk a 600-on, és ezzel az élen állunk a megyék sorrendjében. Miskolc pedig az első ötös stabil tagja.
A programok között számítógépes tanfolyamok, kézműves klubok, gyerekfoglalkozások éppúgy szerepelnek, mint író-olvasó találkozók, élménybeszámolók és ismeretterjesztő előadások, koncertek és kiállítások. Természetesen az olvasóknak szóló kínálat mellett megtalálhatók a szakmai rendezvények is. Legyen szó bármelyikről, a gondolat, ami megerősödhet a résztvevőkben, mindig ugyanaz: Olvasni Királyság, Nem vitás!

Megbocsátás hete, 100 forintos akció
A könyvtári szolgáltatások alapvetően ingyenesek, azonban a kölcsönzés tagsághoz kötött, a tagságért pedig jelképesnek tekinthető díjat kell fizetni. Jelképes, hiszen a felnőttek is mindössze 1600 forintért egy éven át közel egymillió könyvhöz, folyóirathoz, CD-hez, DVD-hez, e-könyvhöz, társasjátékhoz, hangoskönyvhöz, nyelvi oktatócsomaghoz stb. férhetnek közvetlenül hozzá. A diákok és nyugdíjasok ebből 50 százalék kedvezményt kapnak, a 16 évnél fiatalabbaknak pedig ingyenes a tagság.
Az OKN idején még egyértelműbben jelképessé tesszük a beiratkozást: október 5–11. között mindenki 100 forintért tagja lehet a központi (II. Rákóczi Ferenc) könyvtárból, 5 városrészi fiókkönyvtárból (József Attila – Szentpéteri kapu, Kaffka Margit – Csabai kapu, Móra Ferenc – Avas, Petőfi Sándor – Diósgyőr, Tompa Mihály – Martin-kertváros), valamint két belvárosi, tematikus (Szabó Lőrinc idegen nyelvi, Lévay József muzeális) fiókkönyvtárból álló hálózatnak.
Azok pedig, akik már tagok, de nem hozták vissza időben a kikölcsönzött könyvet, megbocsátást nyernek – ezen a héten késedelmi díj felszámolása nélkül visszahozhatják! Hiszen fontos, hogy a közösségi tulajdonnak számító dokumentumokhoz más is hozzáférhessen.

Elindul a könyvtárbusz

Október 9-én és 10-én, pénteken és szombaton házhoz megyünk – a könyvtárbusz ellátogat azokhoz a miskolciakhoz, akiknek nincs a közvetlen közelükben könyvtár. Mi várja őket a buszon? Gyerekkönyvek, bestsellerek, újdonságok – és persze internet. Ha nincs a buszon a keresett könyv, rögtön kideríthető, melyik könyvtárban érhető el. Ha kölcsönöznek, bármelyik, az otthonukhoz, a munkahelyükhöz, az iskolához legközelebbi fiókkönyvtárba visszavihetik.

A könyvtárbusz menetrendje
október 9., péntek
1. Komlóstető (Lomb utcai buszforduló): 10.00–11.00
2. Hámor (Kohászati Múzeum és az ABC között): 11.30–12.30
3. Pereces (Állomás tér): 13.00–14.00
4. Bodótető (Dóczy utcai buszmegálló mellett): 14.30–15.30

október 10., szombat
1. Szirma (Miskolci u. 56., áruház előtt): 10.00–11.00
2. Hejőcsaba (Csabavezér u. 56., a régi gyógyszertár mellett): 11.15–12.15
3. Görömböly (Szolártsik tér 4., közösségi ház mellett): 12.30–13.30
4. Tapolca (Görömbölyi út – Szebeni utca találkozása): 13.45–15.00


Könyves Vasárnap

A programokról szólva kezdjük a végéről, hiszen közkedvelt, kiemelt program az idén október 11-ére eső Könyves Vasárnap. Délelőtt 10 és délután 5 óra között logikai-ügyességi játékokkal, az egész épületet bebarangoló családi akadályversennyel, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület mesterei által vezetett kézműves manufaktúrával és zárásként a Kossuth-díjas Gryllus Vilmos koncertjével várjuk a gyerekeket és a felnőtteket.
Közben pedig, ahogy szokás, a megyei levelezős irodalmi játék eredményei alapján ünnepélyesen megkoronázzuk az olvasók királynőjét és királyát, és köszönjük a könyvtár legidősebb és legfiatalabb olvasóját is. Tehát lesz torta is!

Kiállítástól a konferenciáig
A programdömpingből érdemes kiemelni néhány különlegességet! Hétfőn lesz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei könyvtárosok 10., jubileumi találkozója – erről bővebben kicsit később. Kedden Helytörténeti kutatások Miskolcon és Kassán címmel rendezünk nemcsak a szakmának, hanem minden érdeklődő miskolcinak is szóló konferenciát, amelyen több előadás is elhangzik majd az Avassal kapcsolatos újabb kutatásokról. Kedden vendégünk lesz Dániel András grafikus, meseíró, valamint Vass Tibor József Attila-díjas költő, akinek segítségével bemutatjuk a Húszimádóknak című Spanyolnátha-könyvet.
Csütörtökön kiállítás nyílik Felföldi Fotográfusok: Kalotaszeg címmel, a Szabó Lőrinc Könyvtárban pedig Országjárás a levegőben címmel Ferenc József sárkányrepülő-pilóta, a Borsod Megyei Repülő Klub tagja tart vetítéssel egybekötött élménybeszámolót. A péntek-szombati könyvtárbuszról és a Könyves Vasárnapról pedig már szóltunk.

Megyei könyvtáros találkozó
A szakma számára nagyon fontos esemény a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei könyvtárosok találkozója, amit az is jelez, hogy ereje teljében, tehát nagy érdeklődés mellett ért el a tízedik alkalomhoz. A jubileumi találkozót nemzetközivé avatja erdélyi, Székelyudvarhelyi kollégáink részvétele.
Az idei találkozó fő előadója az EMMI Közgyűjteményi Főosztályának vezetője, dr. Vígh Annamária lesz, aki a megyei könyvtárak feladatellátásáról, a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) országos működéséről és megyénk sajátosságairól tart előadást. A téma a jelen egyik legfontosabb szakmai kérdése – ami a hazai lakosság kétharmadát érinti! A könyvtárak feladatbővülése ugyanis a városokban is érezhető, ám sokkal mélyebben érinti a kistelepülések lakóit, hiszen kulcsfontosságú a napi, gyakorlati információk megszerzésében, a 21. századi technikai lehetőségek biztosításában.
A szakmai nap természetesen baráti találkozó is, így itt köszöntjük a jubiláló munkatársakat, és ellátunk a diósgyőri várba is.

Meglepetés – könyvtármozi
Sokak számára természetesen már nem lesz meglepetés, de az OKN első napján jelentik majd be hivatalosan a Könyvtármozi-program indulását. Ehhez természetesen megyénk is csatlakozott, tucatnyi helyen lesz vetítés az OKN hetén. A részleteket akkor szívesen megosztjuk az érdeklődőkkel.

Fotó:A fotón Marien Anita, a miskolci polgármesteri hivatal Kulturális és Városmarketing Osztályának vezetője, dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Városi és Megyei Könyvtár igazgatója és Miklós Katalin, a Gyermekkönyvtár vezetője látható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek