2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Optimista évadkezdés arttérben

Mit kezdjünk a panaszáradattal?

Teltházzal kezdődött az évad arttérben a Lézerpont Látványtárban. A helyszínen hatvanan kapcsolódtak a beszélgetésbe, míg az interneten online több mint százötvenen kísérték figyelemmel az eszmecserét, melynek ezúttal a pozitív életszemlélet, az optimizmus volt a központi témája. A négy éve tartó közösségépítő program, mely a közönség véleményére, felkészültségére, tehetségére, tudására és játékos kedvére épül  a 2013-as tavaszi évadban tíz témát kínál boncolgatásra.

A jelenlévők alig egytizede vallotta magát pesszimistának arttérben, pedig a társaság megegyezett abban, hogy az általános társadalmi szemlélet pesszimista, az emberek naponta háromszor annyi panaszkodó ismerőssel találkoznak, mint olyannal, aki jó hírt hoz. A beszélgetésben így azt a következtetést is levonták a jelenlévők, hogy aligha vállaljuk nyilvánosan negatív életszemléletünket. Elhangzott, hogy az optimizmus szoros kapcsolatban van az önbecsüléssel, hogy közismerten optimisták a gyerekesek és a vallásosak vagy a házasulandók (Kovács Zsófia esküvői ruhaszalonjából olyan kreációkat állított ki, melyek tanúskodnak a menyasszonyok életszemléletéről is), illetve kincstári optimizussal bír minden uralkodó. Szó volt arról, hogy ha túlságosan eluralkodik az optimizmus az emberekben, az struccpolitikához és így a problémák halmozódásához vezet, illetve, hogy az életszemlélet kialakulása genetikai tényezők mentén zajlik.
A pesszimizmus kezelésére, a pozitív életszemlélet erősítésére számos módszerrel álltak elő a jelenlévők arttérben. Dr.Gyenis Marianna psychoterapeuta az apró szépségek lelkesítő erejében,   Lugosi Petra szociológus, aerobicoktató a mozgásterápiában, Novotnik Gabriella kineziológus az önértékelésben, Zámborsky Eszter dráma- és táncpedagógus – aki örömtánccal zárta az összejövetelt – a tánc erejében hisz. Két hobby – cukrász, Sebők Erzsébet és Kovács Anna – akik finom kóstolóval készültek – a sütés, főzés örömeit hangsúlyozták, míg Molnár Zoltánné Képes Erzsébet étterem tulajdonos arról beszélt, miként menekülnek sokan kritikus pillanatokban evéshez. Barna György vállalkozó az általános pesszimista hangulat kialakulásának társadalmi okait taglalta. Mács Ildikó rádiós szerkesztő-műsorvezető tapasztalatait sorra véve a mosoly erejéről beszélt, arról miként kivédhető a panaszáradat véletlen találkozások idején. A Magyar Rádió riportere egy szívcsakra-öleléssel is demonstrálta a pozitív energiaáramlás hatását a szemléletváltásra. A társaságban jelenlévő gyerekek vidám rajzokkal kapcsolódtak a témához.
A beszélgetés teljes egészében megtalálható az arttermiskolc.hu oldalon, beszámolókkal és fotókkal a programról. A következő arttér- esemény január 30-án a szabályokról szól a Lézerpont Látványtárban.
-czikora-

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek