2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Oláh Gergővel is találkozhattak azok, akik részt vettek a Színezd át! ingyenes családi napon

Oláh Gergővel is találkozhattak azok, akik részt vettek a Színezd át! ingyenes családi napon

Már a program kezdetén több mint háromszáz gyerek gyűlt össze az Ifjúsági és Szabadidő Házban a 10.30-tól kezdődő rendezvényen. A Színezd át! rendezvénysorozat miskolci állomásán is számos játékos feladat várta a gyerekeket. Lehetett várat építeni, mesét írni közösen, bizalomjátékokat játszani és ügyességi feladatokat kipróbálni. A játékállomások sikeres teljesítését követően sok színes ajándékokból választhattak a gyerekek.

 Közben a színpadon is zajlottak a programok, melyben a helyi és környékbeli művészeti iskolák diákjainak koncertjeit és táncbemutatóit élvezhette a közönség. Az Élő Hangos Könyvtár beszélgetései során pedig roma szakkollégista diákokkal és a Somnakaj előadás szereplőivel is találkozhattak az érdeklődők. A diákok törekvései és elért ereményei példaként, útravalóként szolgálhattak a gyerekek és a fiatalok számára. Oláh Gergő pedig arra biztatta a gyerkeket, hogy legyenek céljaik, és azokat minden nehézség ellénére igyekezzenek elérni. Utána Tintér Gabival együtt közös éneklésre invitálták a gyerekeket. Falusi Mariann cigánymesét olvasott, Szilvási István és Bogdán Anna cigánytáncokat tanított, és a bátrabbak rögtönzött táncversenyben is összemérték tudásukat. Ezt követően görög és a cigány konyha ételeiből kóstolót is kínáltak a jelenlévőknek.
Kora délután a helyszínre látogatott Langerné Victor Katalin az Emberi Erőforrások Minisztriumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, aki a műsorvezető kérdésére elmondta: a Tanodák működtetése és a Telep-program kiemelten fontos a roma közösségek számára. A Tanodákban a gyerekek olyan segítséget kaphatnak a tanulásban, amelyet otthon nem kaphatnak meg. A szülők, akik korábban félbehagyták tanulmányaikat minden jó szándékuk ellenére sem tudnak olyan szintű segítséget nyújtani gyermekeiknek, amelyet egy középiskolára vagy egyetemre való felkészülés megkíván. A tanulás mellett a Tanodák egyéb közösségépítő programokkal – mozi, kirándulás – is várják a gyerekeket, amelyekben gyakran a szülőket is sikerrel bevonják. Ezt megerősítették a jelenlévő gyerekek is, akik közül sokan járnak a környékbeli Tanodákba. A Telep-program pedig azt segíti elő, hogy az egyszeri külső segítség után a telepeken élők megteremthessék annak a feltételeit, hogy kezükbe vehessék sorsukat, és külső segítség nélkül is biztosítsni tudják maguk és családuk megléhetését.
A családi nap programját 15 órától a MintaPinty zenekar koncertje zárta.

A program fő célja, hogy a gyerekek a színes játékokon és feladatokon keresztül megtapasztalják egymás elfogadásának fontosságát, az együttműködés erejét és az átélt közös élmények hatására megtanulják más kultúrák és szokások befogadását, elfogadását.  A program a többségi társadalom és a nemzetiségek együttműködését, együttgondolkodását ösztönzi és felhívja a figyelmet arra, hogy mennyi mindent adnak hozzá a kultúránkhoz a nemzetiségek. A program miskolci állomásának házigazdája, Dr. Kriza Ákos, polgármester, az esemény helyi védnöke, Demjén Ferenc, énekes, zeneszerző volt.
A miskolci eseményt 19 órakor a Somnakaj című roma musical zárja. A főbb szerepekben Falusi Mariann, Oláh Gergő, Szakács Hajnalka, Papadimitriu Athina, if. Kovács Antal és Szakcsi Lakatos Béla látható. Az előadás 19 órakor kezdődik a Miskolci Nemzeti Színházban. Az előadás érdekessége, hogy Oláh Gergelyt, az X faktor győztesét, első színházi szerepében láthatják az érdeklődők.
A mellékeltben szereplő fotók szabadon felhasználhatók a fotós nevének feltüntetésével. A fotókat Beliczay László készítette.
Preport PR

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…