2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Okos megoldások egy város életében

2018. április 26-án Okos megoldások egy város életében címmel rendez konferenciát Miskolc. Az URBACT SmartImpact projekt zárásaként megvalósuló rendezvényen a hazai és külföldi okos város stratégiák mellett az okos városfejlesztés lehetőségei is nagy hangsúlyt kapnak.

Az Okos megoldások egy város életében konferenciát Miskolc városa, a Miskolci Egyetem Elektronikai és Informatikai Kutató Intézete és az URBACT Nemzeti Tájékoztatási Pontja közösen szervezi. Bemutatják Miskolc Smart City akciótervét, a tervezett okos projekteket, mutatnak hazai helyzetképet és beszélnek az előadók az okos városfejlesztés lehetőségeiről is. A miskolci mellett a budapesti és a kaposvári tapasztalatokat, illetve a Lechner Tudásközpont Okos Város Példatár magyar és nemzetközi jó gyakorlatait is megismerhetik az érdeklődők. A konferencián a részvétel ingyenes, de egy rövid regisztráció szükséges a http://www.urbact.hu/jelentkezes címen.

Miről szól(t) a SmartImpact

A projekt olyan menedzsmentműködést és városirányítási gyakorlatot alakít ki, a nemzetközi partnerek tapasztalatai és jó gyakorlatai alapján, amely a városok „smart” átalakításának megtervezését, finanszírozását és működtetését segítik. A városok ezt akciótervükben rendszerezik, amiből kiderül, milyen „smart” szervezettel és irányítással valósulhat meg náluk is a környezetfejlesztés, életminőség javítás és vonzerőnövelés. – Miskolc is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a lehető leghamarabb tovább „okosodjon”. A smart város az informatikai technológiák, a nagy adathalmazok és az internet adta lehetőségek ötvözete egy élhetőbb és környezeti, gazdasági szempontból is fenntarthatóbb városért. A SmartImpact projekt, amelyben Miskolc is részt vett, az okos irányítási rendszerekre és -folyamatokra, az innovatív üzleti modellekre és az integrált tervezésre helyezte a hangsúlyt. Ennek szellemében készítettük el a projekten belül a miskolci integrált smart city akciótervet, amelyet más érdekes előadások mellett meghallgathatnak az érdeklődők ezen a konferencián – mondta érdeklődésünkre Horánszky Árpád, a SmartImpact projekt miskolci vezetője, a Polgármesteri Hivatal városfejlesztési referense.

– Az okos megoldások tárháza szinte kimeríthetetlen, fantázia és kreativitás kérdése, mivel lehetne bővíteni egy-egy város okos megoldásait – fogalmazta meg Jeney Ákos, Miskolc smart city tanácsadója azt, mitől lesz érdekes ez a konferencia, mitől igazán izgalmas a smart városfejlesztés. – A smart gondolkodás egy szemlélet, ahol a fenntarthatóság érdekében saját adottságainkat és technikai lehetőségeinket tudatosan használjuk. Az „okos város” gondolat mindazt tartalmazza, amitől egy település működését fenntarthatóbbá, hatékonyabbá és nem utolsó sorban olcsóbbá tudjuk tenni. Fontos kritérium az is, hogy a város polgárai minél élményszerűbben éljék meg ezeket a szolgáltatásokat. Miskolc jövőjét a „smartság” alapelv mentén, mindezek szellemiségében tervezzük – tette hozzá Jeney Ákos.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek