2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Ókori útvesztő mai hatásokkal

Az angol Paul Sussman ismét hódol két legnagyobb szenvedélyének: az írásnak és régészetnek izgalmas könyvsorozatának befejező kötetében, az Ozirisz labirintusában.

Mesterien és nagy kutatómunkával megírt thriller-sorozata több, mint 33 nyelvre került fordításra világszerte; nem véletlenül. Sussman regényeibe szövi az Egyiptomban és Közel-Keleten szerzett tapasztalatait, és azokról szerzett ismereteit, továbbá regényei a mozgalmas cselekményen túl aktuális problémákkal is foglalkoznak, mint a terrorizmus, vallás, politikai korrupció és kortárs közel-keleti politika. Ezáltal emelkedik ki Sussman a hétköznapi regényírók sorából.

Sajnos Sussman 2012-ben elhunyt, de így is nagyszerű könyveket hagyott az utókorra. Könyvsorozatának visszatérő alakja Júszuf Khalifa, a luxori rendőrség felügyelője, aki rejtélyes bűncselekmények után nyomoz. Sussman lebilincselő módon szövi egybe a fikciót a történelemmel és legendákkal. Olvasóit a végső pillanatig kételyek között tartja, és az olvasók úgy érezhetik, hogy a felügyelővel együtt folytatnak nyomozást. A több szálon futó cselekmények mind kapcsolatban állnak egymással, és végezetül meglepő módon futnak össze.

Sussman kiváló módon festi le Jeruzsálemet és Luxort, melyekről a befogadók egy hihető képet kapnak; ez sok thriller hiányossága. A szerző nem csupán a gyilkosság utáni nyomozással teszi thrillerét sokszínűvé, hanem a közel-keleti konfliktussal és régészettel is érdekességeket, valamint izgalmakat csempész könyvébe. Regénye nem csupán szórakoztat, hanem tanít is.

A karakterek, a szerző kivételes tájékozottságának köszönhetően megdöbbentően hitelesek. Sussman karakterábrázolása részletes és mélységekbe nyúló, ezért könyve nagy odafigyelést igényel, hiszen az olvasók nem csupán megismerhetik, de meg is érthetik a főbb szereplőket – már amennyire azok megérthetőek (ez nem minden esetben teljesül, de véleményünk szerint ez nem is szükséges).

Sussman könyvében, az eddigiekhez hasonlóan a számos történelmi utalás mellett helyet kapnak az izraeli-arab konfliktusra való utalások is. Az Ozirisz labirintusa még több izgalmat ígér, mind a sorozat korábbi kötetei; kihagyhatatlan olvasmány a thriller- és történelemrajongóknak, valamint Sussman kedvelőinek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek