2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Nyolc perc önmagunkra

A meditáció egyike azon dolgoknak, amelyek megosztják az embereket: vannak megszállott „hívők”, akik teljes mértékben meg vannak győződve a módszer áldásos hatásairól, s be is építették azt mindennapjaikba; akadnak szép számmal olyanok is, akik lehetőséget adva, önmaguk megnyugtatásául azért csak-csak kipróbálják a meditációt; valamint ott van a javíthatatlan szkeptikusok tábora is, akik élből elutasítják a relaxáció eme formáját. Nos, Victor Davich, 8 perces meditáció című könyve természetesen mindenkihez, de, mivel a „kezdetekhez” ad útmutatást, leginkább az utóbbiakhoz szól.

Az Édesvíz Kiadó gondozásában megjelent könyv egy szóval kiválóan jellemezhető: praktikus. A kétkedők bátran vegyék kezükbe a kötetet, ugyanis merőben más megközelítéssel találhatják szemben magukat, min a hasonló témával foglalkozó művek esetében. Davich lerántja a meditációról a leplet, amelyet a közvélemény aggatott rá, s megmutatja, hogy korántsem egy elvont, filozofikus, misztikus, ezoterikus, már-már földöntúli állapotról van szó. Ami, valljuk be, a legtöbbünk számára nehezen is értelmezhető, s ennél fogva el is veszi a kedvet a kikapcsolódás, stresszcsökkentés e formájától, pedig mindannyian tudjuk, hogy a módszer megannyi, tudományosan is bizonyított jótékony hatással bír.

Az író, sokéves tapasztalataira alapozva, problémaközpontúan ragadja meg a kérdést: végigveszi, vajon mi állhat a meditációval szembeni negatív hozzáállás mögött (pl. időhiány, kimerültség, bizalmatlanság a hatékonyságot illetően), s könyvét erre alapozva építette fel. Először rávilágít az elutasítások okaira, majd röviden, lényegre törően ismerteti a meditáció lényegét és működését, végül pedig közérthető utasításokkal lépésről lépésre megtanítja és segít beépíteni életünkbe a meditációt egy általa kidolgozott nyolchetes program keretén belül.

A 8 perces meditáció hiánypótló könyv a maga kategóriájában: teljes mértékben az olvasó – s egyben remélhetőleg a leendő meditáció-gyakorló – hasznát szolgálja a terjedelem, az egyszerű és hétköznapi nyelvezet, valamint a meditáció gyakorlatiasabb megvilágításának tekintetében egyaránt. Mindezeket egybevetve lássuk be, hogy nem igazán lehet kifogással élni sem a könyvvel, sem pedig – ha elolvassuk, meggyőződhetünk róla, hogy – a meditációval szemben. A szűkös idővel aztán pláne nem, hiszen a mindössze nyolcpercnyi ráfordítás mindenki számára igazán kivitelezhető, csak akarni kell.

Bártfai Eszter

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…