2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Nyitva a Pannon tenger

Megnyílt a Herman Ottó Múzeum –  Földtörténeti és Természetrajzi Tára

 A bükkábrányi mocsáriciprus-erdő és kora, valamint A Kárpátok ásványai című állandó kiállítással nyitotta meg kapuit a Herman Ottó Múzeum, szerdán. Az ünnepélyes megnyitón  Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Pusztai Tamás múzeumigazgató és Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, is beszédet mondott.

„Miskolc nem feléli múltját hanem a múltjára támaszkodva építi a jövőjét – mondta Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Miskolc két pillérre, a kultúra és az ipar fejlesztésére alapozza, s építi a jövőjét.”
Miskolc polgármestere köszönetet mondott mindazoknak a szakembereknek, akik az elmúlt években Miskolc kulturális értékeinek megmentéséért, azok fenntartásáért dolgoztak.

A mocsári ciprusok óriási szenzáció voltak 2007-ben – mondta Halász János, kultúráért felelős államtitkár –   a leletek megőrzése és bemutatása óriási kihívást jelentett, Miskolc azonban a problémát ” nagyon nagy kreativitással és összefogással” oldotta meg.

A múzeum második emeleti képtára mellett egy új kiállítási térben a Kárpát-medence elmúlt 25 millió évét mutatjuk be. Bízunk benne, hogy ezt a sort további gyűjtemények (néprajzi és régészeti) bemutatása követi, ebben a sorban ott lesz a régi öreg múzeumépületünk is, ahol a saját gyerekeink és a város vendégei számára méltó módon szeretnénk bemutatni a város történetét is – mondta Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója. Köszönetet mondott minden korábbi és jelenlegi fenntartónak, és az építés során itt dolgozóknak, hogy az elmúlt három év kalandos átalakulása során mindig legfontosabb feladatként a fák megőrzésére koncentráltak és sikeresen megoldották ezt a nem kis feladatot.
Az új kiállítás megnyitóján – Hably Lilla paleobotanikus, Kordos László paleontológus és Szakáll Sándor mineralógus is szót kapott, akik bemutatták – azt a földtörténeti időszakot /a miocént kort/, amikor a ma Kárpát-medenceként ismert terület nagy része a földtani folyamatok révén elnyerte mai formáját.

A rendszeres és időszaki programok lebonyolítását 80 fős konferencia-, 40 fős vetítő- és 15 fős szemináriumi terem, valamint külön múzeumpedagógiai foglalkoztató segíti.
A beruházás mintegy 435 millió forintos európai uniós pályázati pénzből készült el.

OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek