2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Nyelvünket mélységesen mélyen becsülni és szeretni kell!

Nyelvünket mélységesen mélyen becsülni és szeretni kell!

Pályázat útján 2200 új szótár jutott el a könyvtárhoz a TINTA Könyvkiadótól
A TINTA Könyvkiadó 2013. november 21-én budapesti irodájában tartott sajtótájékoztatót a most sikeresen lezajlott Wekerle Sándor III. könyvtárbővítési pályázatáról.

Kiss Gábor igazgató-főszerkesztő elmondta, hogy a TINTA Könyvkiadó, mint a hazai legnagyobb egynyelvű szótárkiadó, azért írta ki immár harmadszor a Wekerle Sándor könyvtári állománygyarapítási pályázatot, hogy a közkönyvtárakba és az iskolai könyvtárakba eljussanak a magyar nyelvet a korábbiaknál pontosabban bemutató modern szótárak. A kiadóban felelősséget éreznek az iskolások anyanyelvi kompetenciájának fejlesztése iránt, úgy vélik, hogy korszerű magyar szótárak hozzásegítik a diákokat az anyanyelv pontos, választékos használatához. A TINTA Könyvkiadó 22 féle kiadványából, szótárából 185 magyarországi könyvtár összesen 2200 példányhoz jutott hozzá a támogatásnak köszönhetően. A TINTA Könyvkiadó a 185 sikeresen pályázó könyvtárat 4,2 millió Ft értékben támogatta. A könyvtárak között szép számmal voltak elmaradott régiókban működők. A pályázat során legnépszerűbb volt a Magyar értelmező szótár diákoknak, igen sok könyvtár polcaira felkerült Tótfalusi István Idegenszó-tára és a kötelező olvasmányok értelmezéséhez jól használható Régi szavak szótára. Mindhárom kézikönyv a TINTA Könyvkiadó szótárműhelyében készült több éves aprólékos szerkesztéssel.
Kiss Gábor végül reményét fejezte ki, hogy a következő évtől a határon túli magyar könyvtárakat is sikerül bekapcsolni a pályázatba.
Kiss Gábor igazgató-főszerkesztő újságírói kérdésre elmondta, hogy a magyar nyelv még nincs végveszélyben, de ha nyelvünket mélységesen mélyen becsüljük és szeretjük, akkor kerüljük az idegen szavak korlátlan és felesleges használatát.

Kovács Anett

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…