2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Nótakonferencia Felsőzsolcán

Nótakonferencia Felsőzsolcán

Nótakonferencia FelsőzsolcánAz Együtt Felsőzsolcáért Egyesület és a Magyar Nótaszerzők és Énekesek Országos Egyesülete és Észak-magyarországi nótaklubok együtt itthon és határainkon túl is azon fáradoznak, hogy mind többen megismerjék, megszeressék a magyar nótát. Azon munkálkodik, hogy a magyar nótakedvelők színvonalas zenei élményhez jussanak. Nótaversenyek szervezésével új, fiatal énekeseket kutassanak fel, segítsenek fellépéshez jutniuk.

A tehetséges zenészek is jussanak szerephez. Nagyobb teret kapjon a magyar nóta a televíziókban, rádiók zenei műsoraiban. A kulturális intézmények programjaiban szerepeljen a magyar nóta, ami 200 éves története során mindig gazdagította a zenei életet. Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy legyen magyar nóta rendezvény településeinken, itthon és a határon túl élı magyar nótát kedvelők körében. Fontosnak tartjuk a magyar népdal, a magyar nóta történetének feldolgozását, ezért elhatároztuk, hogy 2010. május 15-én Felsőzsolcán Országos Konferenciát szervezünk.- mondta a március 25-i sajtótájékoztatón Fehér Attila polgármester.

 

– „A magyar népdaltól a magyar nótáig” címmel dr. Tari Lujza egyetemi tanár, majd a „Magyar nóta helyzete napjainkban és jövője” témakörben Nógrádi Tóth István a Magyar Nótaszerzık és Énekesek Országos Egyesületének elnöke tartanak előadást.Délután magyar nóta éneklés zárja a rendezvényt. Fő célunk a magyar nóta szervezetek együttműködésének elősegítése, közös gondolkodás kialakítása, a nóta örökség ápolása, új nótaszerzők egységes segítése, fiatal tehetségek felkutatása, szakmai képzésük,szerepeltetésük, CD-k, DVD-k készítése, értékesítése.- tudtunk meg további részleteket Farkas Miklóstól, az Együtt Felsőzsolcáért Egyesület elnökétől.

Majd Siska András a következőket mondta: Most is születik évente 50-60 magyar nóta, csak méltatlanul kevés publicitást kap.Az egységes fellépés hatásosabb lehet az országos köz- és kereskedelmi médiák befolyásolásában, de az oktatás, a zenei intézményekkel való szakmai munkában is.A tanácskozásra ezért hívjuk és várjuk az egyetemek, főiskolák zenei tanszékeinek képviselőit, az országos hatóságok, a médiák, a magyar nóta-, és népdal egyesületek, klubok, kulturális intézmények vezetőit,szakembereit. A felsőzsolcai Rendezvények Házában megrendezésre kerülő tanácskozás bizonyára új lendületet ad majd a magyar nótáért mozgalomnak.Pályázatot írtunk ki a városi és közösségi televíziók részére márciustól- októberig több 15 perces magyar nóta műsor készítésére, melyet egy szakzsűri értékel és díjaz. 2010. november 20-án immár harmadik alkalommal tervezzük megrendezni Felsőzsolcán a magyar nóta napját.Terveink között szerepel a határainkon túli testvértelepüléseken magyar nóta műsorok és tanácskozás tartása.Énekeseink, zenekarunk felkérésre magyar nóta esteket ad. Az első ilyen felkérés Alsózsolcáról érkezett, ahol nagy sikerrel szerepeltek a csoport tagjai.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek