2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Nőszervezetek Nőnapi követelése

VALÓDI TÁRSADALMI MEGBECSÜLÉST A NŐK SZÁMÁRA!
A nők társadalmi szerepei között az egyik legfőbb meghatározó, az egész életpályát befolyásoló tényező az anyaság, a gyermek iránti élethosszig tartó elköteleződés, felelősség és megannyi feladat felvállalása.
A nők mindenkori társadalmi megbecsültségét hűen tükrözi, mennyiben támogatja egy ország a leghátrányosabb helyzetben lévő csoportok- köztük például a gyermeküket egyedül nevelő és a sérült gyermeket nevelő anyák – gazdasági és szociális jogainak érvényesülését, mennyiben igyekszik kiegyenlíteni az anyai szerepvállalásból fakadó terheket, jövedelmi hátrányokat, hozzájárulni a gyermeknevelés költségeihez.  
2013-ban az ENSZ CEDAW Bizottsága Magyarországnak címzett ajánlásaiban aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy „a nőket és azokat a háztartásokat, ahol a nők a családfenntartók, a szegénység aránytalanul nagymértékben sújtja”, s felhívja a figyelmet arra, hogy az államnak átmeneti különleges intézkedéseket kell alkalmaznia a szegénység sújtotta nők gazdasági helyzetének javítására.
A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, az Európai Női Lobbi magyar képviselője, valamint a JÓL-LÉT Alapítvány, a Holdam Egyesület, és a közleményhez csatlakozó női civil szervezetek követelik ezen hátrányos helyzetű anyák méltánytalan gazdasági helyzetének javítását:
a 2008 óta változatlan összegű – az egyedülálló szülők esetében alig 1500 forinttal magasabb összegű, a fogyatékossággal élő gyermeket nevelők esetében is szégyenletesen alacsony mértékű, a gyermeknevelés költségeit távolról sem fedező – családi pótlék; a GYES és a GYET (bruttó 28.500 Ft); illetve a nyolc év alatt 28.500 Ft-ról 29.500 Ft-ra nőtt ápolási díj haladéktalan megemelését!
Kérjük, a felelős politikai döntéshozókat, hogy a női jogok ünnepén álljanak ki a nők valódi megbecsüléséért, kötelezzék el magukat e láthatatlan női csoportok láthatatlan munkájának elismerése mellett!

Köszönjük!
Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
JÓL-LÉT Alapítvány
Holdam Egyesület
Nők a holnapért Egyesület
Labrisz Egyesület

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…