2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Nő a múltból

– kortárs német drámát mutatnak be miskolci játék/színben

„Most azért jöttem, hogy beváltsam az ígéretem.
Meg azért, hogy emlékeztesselek a tiédre.”
(ford. Gáspár Ildikó)

Már majdnem minden készen áll az utazásra, csak néhány doboz maradt… Egy család költözni készül, hogy új életet kezdjenek. Megjelenik azonban egy nő a férj múltjából, aki minden tervüket meghiúsíthatja. Több mint két évtizede látta utoljára – és most eljött, hogy követelje mindazt, amit a férfi egyszer megígért neki.

A Miskolci Nemzeti Színházban a 2014/2015-ös évad első prózai bemutatója a Nő a múltból, mely Szabó Máté rendezésében kerül színre. Így a két évvel ezelőtti Marius von Mayenburg bemutató (A hideg gyermek, r. Szőcs Artur) után ismét kortárs német szerző művével találkozhat a miskolci közönség. A kimondott szó hatalmáról szóló előadásban Ullmann Mónika, Györgyi Anna, Varga Zoltán, Dénes Viktor és Simonfi Adrienn lépnek fel.

Roland Schimmelpfennig Európa-szerte ismert darabja a reális és a szürreális határán egyensúlyoz, miközben az olyan alapvető emberi érzelmeket járja körül, mint a szerelem, a féltékenység, a harag és a bosszúvágy. A német szerző drámájában találkozik a bosszúálló asszony ősi mítosza a mai európai valósággal. Egy különös perspektívából látott világban járunk, ahol az idő szubjektív, ahol minden emlék relatívvá lesz, ahol dobozok rejtik a múltat és a jövőt is.

„Schimmelpfennig különleges eszközzel elemzi ki a Nő a múltból szituációit – időbeli ugrásokkal mutatja meg őket több oldalról, több értelmezésben. Az idővel való játék közben különösen izgalmas feladat a színészek számára is. Nem egyszerűen arról van szó, hogy kétszer, akár többször ugyanazokat a gesztusokat, mozgásokat hajtsák végre, hanem újra ábrázolniuk kell a szereplők érzelmeit, indulatait is. És nem estéről estére – hanem egy és ugyanazon előadáson belül.” (Cseh Dávid, dramaturg)

Roland Schimmelpfennig:
NŐ A MÚLTBÓL
színmű
Fordította: Gáspár Ildikó

Frank                      VARGA ZOLTÁN Jászai-díjas
Claudia                      GYÖRGYI ANNA Jászai-díjas
Romy                        ULLMANN MÓNIKA
Andreas                    DÉNES VIKTOR
Tina                           SIMONFI ADRIENN             

Látvány- és játéktér:    SZABÓ MÁTÉ
Dramaturg:     CSEH DÁVID
Jelmezasszisztens:     KISS NIKOLETT
Ügyelő-rendezőasszisztens: ÉRSEK JUDIT
Súgó:     HORTI ZSUZSANNA

Rendező
SZABÓ MÁTÉ

Bemutató: 2014. szeptember 27. 19 óra, játék/szín

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek