2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Nemzetközi képzőművészeti konferencia Kazincbarcikán

Nemzetközi képzőművészeti konferencia Kazincbarcikán

Sajtótájékoztatón mutatták be a június elejei nemzetközi szimpózium programját és célját, a program helyszíne a kazincbarcikai Városi Kiállítóterem volt.

600 vendéget várnak arra a nemzetközi szimpóziumra, amelyet „Művészet városi környezetben” címmel rendeznek Kazincbarcikán június 4-én és 5-én.
A kétnapos programra meghívást kaptak Kazincbarcika testvérvárosainak vezetői; a várossal szoros kulturális együttműködést ápoló Párizs-Palaiseau művészei; a Kazincbarcikán köztéri szobrot állító, még élő művészek; a magyar képző- és iparművészeti szervezetek képviselői; valamint a város és a kistérség művészei, művésztanárai.

Együtt gondolkodás

A művészeti szimpóziummal Kazincbarcika modern jövőképét szeretnék erősíteni a szervezők, azt hangsúlyozva, hogy a „modernség az újszerűségben, a kreativitásban, a kísérletezésben és az értékek újraértelmezésében fogalmazható meg” – mindezt Hegedűs Mária, a konferencia főszervezője is kihangsúlyozta a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Klimon István alpolgármester arról szólt, hogy milyen öröm és nagy lehetőség egy ilyen volumenű szakmai esemény megrendezése, mely a művészeti vonatkozás mellett terepe lehet a hasonló nagyságrendű településeket érintő aktuális közéleti kérdések felvetésének és megvitatásának is. A városban lakóknak talán fel sem tűnik, hogy mennyi és milyen szép köztéri alkotások „díszítik” Kazincbarcikát, talán most erre is nagyobb figyelem vetül majd – mondta az alpolgármester.
A „Művészet városi környezetben” nemzetközi szimpózium terve Gérard Chamayou (Félix) és Olivier Bonnin palaseaui-i szobrászoktól származik, akik kiváló partnerre találtak Hegedűs Máriában és Kazincbarcikában. Így elindulhat egy olyan nemzetközi „projekt”, ami példaértékű lehet egész Európában.

„Az ember mióta lejött a fáról, szobrászkodik…”

A csütörtöki sajtótájékoztatón az egyik ötletgazda, Olivier Bonnin is részt vett. Mint mondta: nagyon örül, hogy a közel harmincezres lélekszámú Kazincbarcikán ma hatvannégy köztéri műalkotás található, mely egyedülálló Magyarországon és talán Európában is. Aztán egy nagyon érdekes hasonlattal élt: „Az ember mióta lejött a fáról, szobrászkodik, azaz használja a kezét. Ez az egyik alapvető dolog, ami az embert megkülönbözeti a majomtól…. A szobrok jelen vannak a köztereken és szép lassan egy sajátos viszonyrendszer alakul ki az alkotások, az adott város, s a benne élő emberek között. Ez a viszonyrendszer településenként más és más. Többek között erről is beszélgetünk majd a szimpóziumon; s ahogy a gondolatok, ötletek szabadon áramlanak, biztos vagyok benne, hogy mindannyian fejlődünk majd művészként és gondolkodóként egyaránt” – mondta a sajtótájékoztatón a magyar nyelvet értő francia művész.

Alkotni, gondolkodni nyitottan és szabadon

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a rendezvény három részből áll majd. Az első egy kétnapos szimpózium, amelyen írók, filozófusok, művészek folytatnak nyílt eszmecserét a résztvevőkkel arról a szerepről, amit a művészet városi környezetben betölthet. A szimpózium kapcsán szabadtéri szoborkiállítást és a város köztéri szobrait bemutató sétát is szerveznek.
A projekt második része egy fesztiváljellegű rendezvénysorozat utcai portrékészítéssel, szabadtéri sógyurmázással, aszfaltrajzok készítésével és origamival. Ez az a rész, amikor a művészet kézzel fogható módon megjelenik a város utcáin, terein, s a kísérletezésbe bárki bekapcsolódhat, aki éppen akkor kedvet érez az alkotáshoz.
A rendezvény harmadik része – a testvérvárosok bevonásával – egy nemzetközi pályázatot foglal magában, melynek eredményhirdetése a konferencia egyik záróeseménye lesz. A beérkezett pályamunkák zsűrizése éppen a sajtótájékoztatót megelőzően történt meg.

Fontos tudnivaló, hogy a szimpózium iránt érdeklődőknek – művészek, alkotók, szakértők, sajtóképviselők – a szervezők szállást és ellátást tudnak biztosítani. Az előzetes jelentkezés azonban elengedhetetlen, tehát aki szeretne részt venni a szimpóziumon, az május 25-éig jelezze ezt a megadott e-mail címen, a szervezők pedig mindenkivel felveszik a kapcsolatot.
A konferenciával kapcsolatos további információk a Művészet Városi Környezetben című Facebook-oldalon érhetők el.
A jelentkezéseket a muveszetvarosikornyezetben@gmail.com címre várják.

Fotónkon:Olivier Bonnin, Hegedűs Mária és Klimon István

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…