2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Nem felejthetünk

A Valaha testvérek voltunk Ronald H. Balson első regénye, mely olvasása után nem lesz nehéz bizalmat szavazni az írónak. Könyve elgondolkodtató és lebilincselő olvasmány mindazok számára, akik szeretnének többet megtudni a holokausztról, és kedvelik a történelmi témájú regényeket.

A regény témája miatt is több mint aktuális egy olyan világban, ahol meg nem szűnő a diszkrimináció, valamint bizonyos népcsoportok és vallások gyűlölete. Továbbá, a zsidó népirtás a történelem egy olyan példátlan, és meghatározó tragédiája, melyről nem csupán érdemes, hanem kell is beszélni, és mely fölött nem lehet szemet hunyni.

Balson regénye igazolja az író átfogó kutatómunkáját az általa választott történelmi korszakkal kapcsolatban. Írása hiába fikció, megdöbbentően valóságszerű a történelmi kidolgozottsága és pontossága miatt. Éppen ezért lesz sokszor szívszorító olvasmány e könyv, ám befejezésekor mindenképpen többet fognak olvasói tudni az 1940-es évek Európájáról. A történelmi részletesség szárazsága nélkül, ismerteti meg olvasóit Balson a második világháború idejével, regényébe szőve szerelemi szálat, fordulatos cselekményét és drámaiságot. Így válik munkája egy színes és élvezhető könyvvé, melyet nehéz lesz majd letenni.

A történelmi alapú regény a jelen és múlt között ugrál időben; az amerikai Chicagoban és a náci hatalom uralma alatt álló negyvenes évek Lengyelországában játszódik. Kiváló betekintést nyújt az olvasóknak egy lengyel városban élő zsidó közösség mindennapi küzdelmeibe a náci hatalom elnyomása alatt.

A regény két egykori barát jelenkori konfliktusa köré épül; a dúsgazdag Eliot Rosenzweiget háborús bűnökkel vádolja Ben Solomon, és míg az előbbit a múlt eltussolása hajtja, Ben a saját igazának nyomába ered, nem felejtve a múltbeli sérelmeket. Vádak, árulás, bíróság; Balson, aki maga is ügyvéd, hiteles leírást ad a felek jogi küzdelméről, mely sok múltba való visszatekintéssel van színesítve.

Balson nem csupán forrásanyagokból tájékozódott a könyvéhez szükséges tényekről és történelmi háttérről, de maga is ellátogatott Lengyelországba. Gondosan megírt debütáló könyvének sikere után, még garantáltan fogunk hallani róla, hiszen azt rebesgetik, hogy a jövőben film készül regényéből.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek