2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Négy napon át gazdag programsorozat a Magyar Világtalálkozón

Négy napon át gazdag programsorozat a Magyar Világtalálkozón

Balatonlellén jó volt magyarnak lenni!

Balatonlelle városában négy napra otthonra  talált összmagyarságunk: minden volt, ami magyar! Mostantól három méter magas, vöröskő alapon, erdélyi tölgyfából készült Megmaradásunkért  című jelképmű  őrzi és reprezentálja  a magyar összefogást,  a XXI. század első Magyar Világtalálkozója  rendezvénysorozatának emlékét Balatonlellén  – némiképp megidézve  a  nyolc évtizeddel ezelőtti  nagy találkozók hangulatát. Az elmúlt hét végén négy napon át, tizenkét helyszínen több mint száz program zajlott le, amelyekre számos tengerentúli és határon túli országból  érkeztek résztvevők. Tizenkét konferencia, a két nagyszínpadon ezernél is több fellépő művész, együttesek, zenekarok, koncertek, találkozók, versenyek zajlottak, miközben a látogatók megkóstolhatták a magyar konyha ízeit, finomságait és italait.

A nagyszabású rendezvény rendben, fegyelmezetten zajlott le, s a borongós idő ellenére a négy nap alatt sok-sok ezer embernek nyújtottak élményt, a nagyrészt ingyenesen látogatható programok, amelyek csaknem mindegyike a tervezettek szerint zajlott. A vasárnapi ökumenikus, záró istentiszteleten az egyházi vezetők áldást és békességet kívántak a Kárpát-medencében és a nagyvilágban szétszóratott magyarság jövőjére, amely – mint hangsúlyozták –  csak  összefogással képzelhető el, határon innen és határon túl.

Magyar-lengyel két jó barát

Magyar-Lengyel Barátság Nappal kezdődött az  eseménysorozat, amelyen többek között Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára és  Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete méltatta a két nép legendás barátságát.  Eljöttek többen Lengyelországból, ott voltak az ’56-osok, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem vezetői, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj  honvéd tisztjelöltjei, s az Obsitos zenekar  dallamaira  felkúsztak az árbocra a magyar, a lengyel , s az Európai Unió zászlajai. A  rendezvény után  Kertész-Bakos Krisztina fotókiállításának megnyitójára, majd Balatonbogláron, az egykori lengyel iskolában   konferenciára került sor a két nép ezeréves barátságáról, dr. Felházi Sándor, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem dékánja védnökségével és Nagy László  szervezésével.

Ugyanezen időben  a Magyar Népfőiskolai Collégium nemzetközi közgyűlése, majd a  Reformátusok Tanácskozó Zsinata zajlott, melyen több mint száz egyházi vezető  vett részt.   Este a római katolikus templomban ökumenikus istentiszteletet celebráltak, amelynek kísérőprogramjaként neves előadóművészek – Pitti Katalin, Kun Ágota, Magyar Róbert és a Sotto Voce együttes – adtak szívonalas kulturális műsort.

Művészeti találkozóra is sor került Sipos Ildikó és Hegedüs Tünde szervezésében: – Építsük együtt a Művészeti Barátsághidat – ezzel a címmel tartottak fórumot a  Magyar Világtalálkozóra  érkezett külhoni és hazai  képzőművészek  számára, akiknek alkotásaiból reprezentatív kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a Malév üdülő kiállítótermében.

Elismerések a világ magyarságáért

Másnap –július 1-én – került sor a Világtalálkozó impozáns hivatalos megnyitójára. Először a 28 történelmi zászlósort vitték be a népi viseletbe öltözött közreműködők, majd a Szent Korona díszmenet érkezett a korona másolatával. Több száz ember torkából harsogott a magyar  és a székely Himnusz, a Szózat –  a Pénzügyőr zenekar kíséretében és a Sotto Voce együttes valamint a kalotaszegi népi együttes előadásában.

Az ünnepségen először Steinbach József református püspök, Szebik Imre evangélikus püspök és Várnai László római katolikus  esperes mondott  egy – egy fohászt a magyarságért. Ezután dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke, Kenéz István, Balatonlelle város polgármestere üdvözölte a nagyszámban megjelent kedves vendégeket. Ezután a különböző régiók köszöntője hangzott el.  Többek között az  amerikai kontinensen élő magyarság nevében Los Angelesből Szabó Erzsébet református lelkész,  Dél-Amerikából  Fedor Alíz (Venezuela),  Európából Lindob Márta (Anglia), Ausztráliából Hódi Margit (Sydney),  Erdélyből Lázár Ferenc (Székelyudvarhely), a Felvidékről Tarics Hortenzia (Révkomárom) mondták el rövid üzeneteiket.

Az  irodalmi  műsor  után  A világ magyarságáért elismerések átadására került sor, amelyet – Józsa Judit keramikusművész Életfa alkotásának ajándékával-  tíz  személy kapott meg:

dr. Horváth János, amerikai magyar állampolgár, a Magyar  Országgyűlés korelnöke;

Duray Miklós  felvidéki közíró ;

Papp M. Zsuzsa, a torontói Rákóczi Alapítvány elnöke, filmrendező, író ;

Dobai Sándor,  a Benelux  Államok  főtisztelendője ;

Csapó Endre,  az Ausztrália Magyar Élet főszerkesztője;

Piller  Éva, a brazíliai  cserkész mozgalom vezetője;

Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagrend alapítója;

közösen kapták: dr. Koncz Gábor és Bába Szilvia, a Magyar Kultúra Alapítvány vezetői;

dr. Orbán István, a   Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetség elnöke és  Kenéz István, Balatonlelle város  polgármestere.

Végezetül Zelei József  kerékpáros, magyar békenagykövet érkezett,  aki bejelentette, hogy augusztusban nyeregbe pattan, s az amerikai kontinensre viszi a világtalálkozó résztvevőinek  békeüzenetét, s 6000 kilométert kerekezve Obama elnöknek adja át.

Ezután került sor a szomszédos Emlékparkban a Megmaradásunkért jelképmű   ünnepélyes átadására, amelyet  az I. Magyar Világtalálkozó emlékére, a magyar összefogás jegyében, dr. Tanka László, a Világtalálkozó elnöke és Kenéz István, Balatonlelle polgármestere felkérésére Farkaslaki Jakab György faszobrász alkotott, a gyertyószentmiklósi  Kopacz Zoltán által  adományozott erdélyi  tölgyfából. A művet Kosaras Péter Ákos történész méltatta. ( Itt lesz  elhelyezve a rendezvényt követően  az a kazetta, amelyben  a Világtalálkozó résztvevői  küldenek egy-egy mondatnyi  üzenetet az utókornak, névvel ellátva   – amely csak  50 év múlva lesz kibontható. ) A szobortól néhány méterre áll a Gyermekáldozatokért Emlékmű, amelynek talapzatán 12  szervezet, személy helyezte el a kegyelet és a hála virágait.

Konferenciák minden mennyiségben

A megnyitót követően a két nagyszínpadon pazar folklór és könnyűzenei műsor következett, miközben  hat  helyszínen, csaknem ugyanazon  időben konferenciák, találkozók kezdődtek, amelyeken  alkalmanként 80-250 közötti  érdeklődő, résztvevő jelent meg.  

Az Egészségkonferencia a fővédnök,  dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára vitaindítójával kezdődött, majd neves szakemberek és vállalkozók mondták el véleményüket, mutatták be szolgáltatásaikat, dr. Szalontai Éva(Svédország) és dr. Mezei László  (Borsod Megyei és Kárpátaljai Világklub elnök) irányításával.

A Városházán a gyermek- és ifjúságvédelmi  szakma tanácskozása kezdődött, dr. Surján László Európa Parlamenti képviselő fővédnöksége  alatt, s az erdélyi megyékből is szép számú küldöttség  érkezett.

A  Találka Tér Magyarságismereti Szabadegyetemén  Fedor Alíz  (Venezuela) vezetésével és Tormási M. Judit (New Jersey) moderátori közreműködésével folyamatosan zajlottak az események , s nagy érdeklődés kísérte az általában 10-15 perces, izgalmasabbnál izgalmasabb előadásokat.  Csupán néhány név a négy nap alatti több mint száz előadóból:   Duray Miklós (Felvidék),  dr. Raffai Ernő történész, Papp M. Zsuzsa, a Rákóczi Alapítvány elnöke,  (Kanada), Golenya  Ágnes író (Peru), dr. Zétényi Zsolt jogász, Mészáros László üzletember (USA),  Bokor  Balázs nagykövet( Los Angeles), Szabó Sándor(Los Angeles), Gaál István (Erdély), Szakács Gábor és Friedrich Klára (a Forrai Sándor Rovásíró Kör vezetői), Cey-bert Róbert, világjáró szociológus, író, dr. Várdy Béla, az Amerikai Egyesült Államokban élő  történészprofesszor,(Pittsburgh) , Galgóczy Árpád író – egykori Gulág fogoly, túlélő. Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagrend alapítója. Gyuricza Gábor a brazíliai magyarokról tartott előadást. Bemutatkoztak a Vidd Hírét a Magyaroknak Alapítvány képviselői is és még sokan mások.

Július1-jén , délután  kezdődött a Balaton vizén a Magyarsághíd-Hungarikumok  konferencia, – Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés  alelnöke fővédnökségével – a Szent Miklós sétahajón, amelynek fedélzetén  Nagyváradi-Kis Anna konferenciaigazgató irányításával  neves hazai és külhoni közéleti személyiségek részvételével mintegy öt órán át zajlottak az előadások, s huszonöten mondták el véleményüket a magyarságról, a nemzetről, történelmünkről, a hungarikumokról és a magyar-magyar összefogás modernkori esélyeiről.

A Nemzetközi  Tudományos  Tanácskozáson, a Báthory-Brassai Konferencián  két  napon át  dr. Tuzson Tibor  vezetésével reggeltől  késő estig hangzottak el előadások  műszaki, irodalmi, gazdasági, történelmi kérdésekben külhoni és hazai neves szakemberek tolmácsolásában. Fölsorolni  is hosszú lenne az előadók neveit, akiknek nagy része a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Valamennyi  előadás filmre került, s eljuthat azok számára is,  akik nem lehettek jelen.  Az előadások kivonatai vagy a teljes publikációk rövidesen olvashatók lesznek a BBK honlapján.

A Művelődési Ház színháztermében  előbb Pécsi L. Dániel jelképművész kiállítását nyitotta meg  Okos Márton kalotaszegi közíró, közreműködött  Kuncz László vers- és énekmondó művész a nyílt meg, majd nemzetközi irodalmi ankétra került sor, Tarics Péter író, újságíró  vezetésével. Bemutatásra került: Isten tenyerén a magyarságért ( A  Belgiumban élő Dobai Sándor atya),  Távolban magyar (Bokor Balázs nagykövet,). Az Aranyasszony útja ( A Peruban élő Golenya Ágnes), Stockholm  ( a Svédországban élő  László Horváth György marosszéki származású református lelkész, költő).
Prof. Dr. Horváth János, a Magyar Országgyűlés korelnöke, az Interparlamentáris Unió magyar elnöke vállalta a fővédnökséget és nyitotta meg az 56-osok Dialógus Fórumát, amelyen az egykori szabadságharcosok, történészek, a forradalomra emlékezők elevenítették fel az eseményeket és szóltak máig ható tanulságokról. A rendezvény levezető elnöke dr. Czeglédi József, a Közép-Európai Pannon Club elnöke és főelőadója Sinkovics Gyula, az 56-os  Szabadságharcos Lovagrend elnöke volt. A szervezők a Magyar Világtalálkozó alkalmából, az 55. évforduló tiszteletére , Mutasd meg fiaidnak ’56-ot ! címmel kezdeményezték az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékhelyeinek szervezett utazásokon történő bemutatását. Azzal a céllal tették ezt, hogy a forradalom még élő nemzedéke átörökíthesse fiainak, a következő nemzedéknek az 1956-os forradalom és szabadságharc világtörténelmi jelentőségét, történelmünket.

Karitatív konferencia megrendezésére is sor került abból a célból, hogy megismertessék a külföldön élő magyarokkal az óhaza legnagyobb civil ernyőszervezetének,  a Beteg és Hátrányos Helyzetű Gyermekeket Segítő Szervezetek és Támogatóik Országos Szövetsége (röviden BESZT Országos Szövetség)  munkáját.  A résztvevőket Balogh István  alelnök tájékoztatta, majd  a szövetség tagjai beszéltek szerepükről, elképzeléseikről.


A legjobb előadók a nagyszínpadokon

Miközben a konferenciák zajlottak, a Találka Téren ismerkedtek  a különböző országokból érkezők, a nagyszínpadon pedig  Méry Péter  irányításával és Joó Géza műsorvezetésével a könnyűzenei élet legnépszerűbb  személyiségei léptek fel. Néhány név, akiknek olykor 3-4 ezer ember tapsolt az óriás sátorban: Demjén Ferenc, Tamás Gábor, Szikora Robi, Keresztes Ildikó, a Kormorán együttes,  az új Bojtorján együttessel Pomázi Zoltán, Mouksa és a Psychedelic Cowboys , Király Viktor,  Ivan,  Kefír,  Komáromi Pisti és a Live Band , Poór Péter, Galambos Lajos, Dávid Viktória,  Éles István, a 4 For Dance együttes…   Hasonlóan gazdag  volt a folklórműsor  a Főtéri rendezvénypark színpadán, ahol  Nagyné Varga Mária és Kereki Katalin  vezette a műsorokat. A találkozó díszvendégei Erdélyből, Kalotaszegről érkeztek, szám szerint 22-en, s nem csak felléptek a műsorokban, hanem a házigazdai szerepkörben is jeleskedtek. Koncertet és térzenét adott a Pénzügyőr Zenekar, az Obsitos Együttes, a hetven tagú Váci Ifjúsági Fúvószenekar. Bemutatkoztak  Somogy, Csongrád, Szabolcs-Szatmár Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun  megye népi, hagyományőrző együttesei, énekesei, a Sylvatica együttes, Kárpátaljáról a Kokas zenekar  – és  esténként fergetes táncházzal, majd Vesztergám Miklós tárogatóművész Il Silenziójával zárult a nap.   

A Szabadtéri Színház nagyszínpadán  csaknem éjfélig tartott  az a kiváló előadás, Leblanc Győző és Tóth Éva  főszereplésével  –  a Csárdáskirálynő nagyoperett-  amelynek  sok száz néző tapsolt, s neves előadóművészek működtek közre. Ugyancsak sokaknak egyedülálló élményt nyújtott Ernszt Katalin és Nemere László valamint a Kanizsa Táncegyüttes Magyar lagzi műsora, amelynek során  Ft. Szabó Sándor, amerikai magyar  püspök és dr. Tamás Gábor egyházmegyei lelkész áldotta meg a párokat, mondtak emlékezetes beszédeket,  majd a főtéri program után igazi  mulatós hangulatban folyatódott a program egészen éjfélig a Sylvatica közreműködésével.


Szépségverseny, sport, Ki mit tud?

Nagy érdeklődés övezte a Magyarok Szépe – A Világtalálkozó Királynője választást, amelynek döntőjébe 21 szép leány jutott, s ők már  a verseny előtt hat nappal előbb Kecelen, majd Siófokon készültek  a döntőre, Nándori József és Both József szervezők írányitása mellett. Szentpéteri Csilla és együttesének pazar játékával kezdődött a döntő műsora, amelynek során a lányok előbb a maguk által választott öltözékben, majd fürdőruhában, végül alkalmi ruhában mutatkoztak be, a Bokor Balázs, nagykövet, Magyarország Los Angelesi főkonzulja vezetésével  működő zsűri és a több ezres közönség előtt.  A csaknem  hűvös hajnalba nyúló versenyen, Balázs Fecó  műsora után a zsűri  Kárpátalja szépének, Bozsár Ivettnek ítélte oda  a koronát, a két udvarhölgy pedig Béres Evelin és Virágh Nóra lett.

Az  említetteken túl még számos, egyéb program várta az idelátogatókat:  a sportpályán, Nagy Csaba   elnök szervezésében a  Magyarország-Balaton válogatott öregfiúk mérkőzésre került sor, amelyet az előbbiek nyertek 7:3ra.  Nagy népszerűségnek örvendett a főtéren megrendezett gyermek Ki mit tud?, amelyet a népszerű  művészházaspár Farkas Zsolt és Várnagy Andrea vezetett, s jutalmazott meg minden produkciót. A gyerekek láthatólag nagy élvezettel adták elő színvonalas produkciójukat a 120 négyzetméteres  nagyszínpadon, sokszor több száz néző előtt…

A Magyar Ulti Bajnokságon közel százan vettek részt, közöttük  számos külföldi honfitársunk. A  több órás csatában a győzelmet  a kiskunmajsai Virág László szerezte meg, második Várszegi Szilárd (Majdácska), a harmadik Pislér Árpád (Gerse) lett. Az Egyetemi Főiskolai Bajnokságon  Jobbágy László, a Budapesti Műszaki Egyetem ötödéves hallgatója bizonyult a legjobbnak.

Szép számmal volt a  Világtalálkozón kiállító,  szakácsok,  finom ételek és italok, volt ökörsütés, malacsütés, grillezés, halétel, házi lepény, faszenes kürtös kalács, bográcsos, egytál ételek – a Kárpát-medence konyhái, a Magyar Ízek Utcája, a Hungarikum Falu,  a Bor és Pálinka Faluban – ezek szervezésében Kéki Hilda, Kéki Ferenc és Bátai Dóra működött közre.  Bemutatkozott  a rendezvényen  a Farkas Elemér által készített  Rákóczi Pálinka, amelynek hírét messze földre elvitték, lévén ő kapta A Világtalálkozó pálinkája címet, a borok közül pedig  a balatonlellei illetőségú Konyári pincészet 2008-as évjáratú Cabernet Sauvignon  és a Bodri Pincészet  Cuvée bora vitte el a pálmát.   

Említsük meg  az épp három hónapos Lelle pulit is, a Világtalálkozó szerencsét hozó kabalaállatát, amelyet a cserszegtomaji Menyhárt István és családja egy jurta sátor tövében elhelyezkedő szekérderékban tartott, és óvott a sok-sok simogató kéztől…

Szervezők és a média

A rendezvény szervezésében Bősze Ferenc és Harmath Ilona vezetésével harminc fős önkéntes csapat igyekezett segíteni, együtt a Zrínyi Nemzetvédelmi Egyetem 11 fős tisztjelölt társaságával. A biztonsági szolgálatot az Elitte cég látta el,  kitűnően, Fischer József és Rácz Ödön irányításával.

A szervezők főhadiszállása a Malév Üdülőben volt,  itt tartotta operatív irányítását a  a  mintegy ötven  fős  csapat, dr. Tanka László irányításával. Az irodán szinte 24 órás szolgálat működött Nagy Timea irodavezető, Friesz Józsefné,  Somoskői Ottóné és Rosszjár Erzsébet  közreműködésével.  A  konferenciák a Lelle és a Lidó Hotelben, valamint az önkormányzat művelődési házában és tanácskozó termében zajlottak. A Sajtóiroda, Czuh János  vezetésével  a Tiffanyy Hotelben kapott helyett.

Balatonlelle város lakossága bizonyította az előzetes várakozásokat: vendégszerető módon fogadta az idelátogatókat. Kenéz István polgármester és Fárbás Timea idegenforgalmi referens személyesen is  mindent megtettek, hogy zökkenőmentesen  történjen az ideérkezők fogadása, az események megrendezése, az ehhez szükséges infrastrukturális  feltételek kialakítása.

Az időjárás azonban nem igazán fogadta kegyeibe a résztvevőket, a nyitónapon még orkán is tombolt a vízparton.  A négy napos rendezvényen végig borongós esős volt az égbolt, csak a lelkekben sütött ki a nap. A vásározók  a rossz időjárás és a látogatók vásárló kedvének csökkenése miatt kisebb bevételt realizáltak, mint amire számítottak. A rendezők nagy empátia készségről tettek tanúbizonyságot. Úgy próbáltak nekik segíteni, hogy az egyébként minimális összegű (2.500.-Ft.) belépőjegyet is eltörölték és ingyenessé tették a rendezvényt, még az esti koncerteket is! …A  világtalálkozó látogatói azonban, akár vásároltak, akár nem, remekül érezték magukat,  s a finomságok mellé igazi szellemi táplálékokat is magukhoz vehettek: barátkozhattak és ismerkedhettek a négy nap során hazai és külhoni honfitársainkkal- ehhez minden feltétel adott volt.

Mindennap nagyon értékes nyeremények találtak gazdára a tombolán: főnyereményként Kaliforniába, Új-Zélandra és Venezuelába kaptak egy-egy hetes meghívást a nyertesek, de számos welness hotel, egyéni felajánló kínált sorsolásra  értékes nyereményeket.

Élénk médiaérdeklődés kísérte a rendezvényt, különösen a közszolgálati médiumok részéről. A Magyar Televízió több műsora foglalkozott a világtalálkozóval, az egyik napon közvetítő kocsival települt ki a helyszínre, s onnan adott élő adást. De foglalkozott a rendezvénnyel, a többi között a Duna TV, a Hír Tv, az Echo Tévé, az ATV, a TV2, a Digi TV, New Yorkból  és Melbournéből négy napon át a helyszínen tartózkodott egy-egy magyar televízió operatőr-szerkesztője, de a helyi televíziók forgatócsoportjai is ellátogattak az eseményre, a megnyitó ünnepségen például 14 kamera filmezett…A rádiók közül a Magyar Rádió több műsorának riportere jelent meg, készített a résztvevőkkel interjúkat, s természetesen az országos és a regionális nyomtatott sajtó számos újságírója is jelen volt egy-egy eseményen. A szervezők köszönetüket fejezik ki a médiumoknak a hathatós segítségért, s ugyancsak köszönik a számtalan résztvevő, fellépő elismerő szavait, jókívánságait.


Jövőre, veletek, ugyanitt!

Összességében rendben, fegyelmezetten, rendkívüli esemény nélkül zajlott le a Világtalálkozó, még ha néha a szervezési feladatok akadoztak is a rengeteg program és résztvevők, a helyszín összehangolása terén: végül is első alkalommal került sor ilyen nagyszabású esemény megrendezésre, s mindez  jelentősebb támogatás nélkül, önerőből, civil módon – mégis sikeresen.  A rendőrség és a biztonsági szolgálat megköszönte a szervezőknek  a fegyelmezett lebonyolítást, a szervezettséget és rendet. Tájékoztatásuk szerint a négy nap alatt  hozzájuk mindössze  három apróbb ügyben érkezett bejelentés…A mentőszolgálat  autói meg sem mozdultak, a vízi mentők is csak pásztázták a magyar tengert, csupán  a 18 fős lelkes kis Vöröskeresztes csapatnak akadt néha dolga.  Így hát érthető volt, hogy amikor vasárnap éjfél felé, a záró rendezvényen,  Joó Géza műsorvezető egy rövid interjúra kérte a Világtalálkozó elnökét, hogy lesz-e folytatás,  dr. Tanka László csak annyit mondott: jövőre, veletek, ugyanitt!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek