2024. 04. 28. vasárnap

Valéria
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fiatal művész nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában

Négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fiatal művész nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában

67 fiatal művészt és természettudományos tehetséget támogat a MOL Alapítvány ·       A MOL Tehetségtámogató Program Művészet-tudomány kategóriában idén 19 millió forinttal segíti a tehetségeket·      A támogatást leginkább hangszervásárlásra és útiköltség-térítésre használják fel a diákok

 Négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fiatal művész – Füssi-Nagy Regő, Lázár Endre, Lescsinszky Áron és Lippai Luca – nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában. A program országszerte idén összesen 19 millió forinttal segíti a fiatal tehetségeket, akik az elnyert összeget leginkább hangszer megvásárlására, útiköltségeinek fedezésére vagy kutatásra fordítják.

A MOL Tehetségtámogató Program ebben a tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10 és 23 év közötti eredményes diákok, művészjelöltek és természettudományos tehetségek pályafutását és további sikereiket. A beérkezett 267 pályázatból a szakértő zsűri értékelése után a pályázatokat kiíró MOL Alapítvány kuratóriumának döntése alapján 67-en kapták meg az igényelt támogatást. A pályázaton elnyert támogatási összeget a tehetségek leginkább hangszer megvásárlására, előadások, tudományos versenyekre való felkészüléshez szükséges eszközök biztosítására, vagy egy-egy verseny útiköltségeinek támogatására fordítják.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei győztesek:

Füssi-Nagy Regő (18), fotó, Sárospatak

2014-ben kezdett el fotózni. Első komolyabb sikerét a II. Észak-Borsod Fotópályázaton érte el. A „Természeti-, turisztikai-, épített örökség” kategóriában első helyezést ért el. 2017 májusban a „Varázslatos Magyarország” nevű országos internetes fotóversenyen szintén első helyezett lett. A sorozat képeit könyv alakban is kiadták. Ugyanezen év tavaszán a Sapientia (Kolozsvár) EMTE – Filmművészet, Fotóművészet, Média tanszék „Ébredés” című nemzetközi fotópályázatán első díjat és dicséretet is kapott. Az Év Természetfotósa 2017 országos versenyen különdíjjal jutalmazták. 2019-ben a Svájci ornitológiai intézet pályázata révén egy képe bekerült a kiadványukba. Regőt a MOL Alapítvány egy új objektív vásárlásához segítette hozzá.

Lázár Endre (19), fotó, Mezőkövesd

Fő érdeklődési területe a természet és az időjárás, érdekes légköri viszonyok dokumentálása. Szívesen készít fényképes cikkeket, beszámolókat, rendkívül aktív, számos regionális és országos pályázaton indul.

Lescsinszky Áron (17), zongora, orgona, Mályi

2010 szeptembere óta zongorázik, 2018-as tanévtől tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium klasszikus zongora tanszakán folytatja. Nyaranta számos mesterkurzuson vesz részt. Pályáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szeretné folytatni.

Lippai Luca (12), hegedű, Miskolc

8 évesen kezdett hegedülni a miskolci Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában, jelenleg dráma tagozatos általános iskolába jár. Távlati tervei között szerepel a színház és a tánc világa. Szívesen lép fel kamarazenei formációban és szólóban, 2020-ban több országos versenyen szeretne indulni.

 

A zsűri tagjai voltak Devich Márton a Bartók Rádió igazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuális nevelés tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika-fizika szakos tanár, népzenész. A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket, eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette.

A támogatotti lista a MOL Alapítvány honlapján érhető el: https://molalapitvany.hu/cikk/muveszet-tudomany

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek