2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Nagydíjasok lettek a barcikai Galagonyák

Kazincbarcika – Nemzetközi népzenei és népdalköri találkozót rendeztek a Békés megyei Csorváson, melyen a Galagonya Citerazenekar kiemelkedő szakmai díjat nyert.

Idén 15. alkalommal vett részt az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ Galagonya Citerazenekara a hagyományos rendezvényen. A 19 fellépő csoport között Zentagunarasról (Szerbia), Kisiratosról, továbbá Kétsopronyból (Románia) érkezett népzenészek és népdalkörök is színpadra léptek. Mellettük szlovák anyanyelvű csoportok is színesítették a 17. alkalommal megrendezett versenyt.
A találkozón részt vett többek között a nagy múltú, többszörös Arany, Arany Páva, Kiemelt Nívódíjas kecskeméti Univer Táncos Péter Népzenei Egyesület három csoportja, melyek külön-külön is nagy kihívást és komoly riválist jelentettek a barcikai Galagonyák számára.

Kalandos megérkezés

A csorvási népzenei verseny minden évben kiemelkedő esemény a citerazenekar életében. Kiváló alkalom arra, hogy az év eleji üresebb, kevesebb fellépést  nyújtó időszakot felrázza, megdolgoztassa a zenekart – ezt Scserbin János, az együttes vezetője mondta, majd így folytatta:
– Mindig külön kihívás az, hogy új összeállítást vigyen a zenekar a versenyre, amit jó előre, időben el kell kezdeni tanulni és a legapróbb részletekre kiterjedően begyakorolni. Ez több hónapos, kemény munkát igényel. Sok idő és gyakorlás kell ahhoz, hogy század másodpercekre pontosan, egyszerre szólaljon meg 10 ember citerajátéka és minden tökéletesen pontosan a helyére kerüljön – tudtuk meg a zenekarvezetőtől.
A Galagonyák már nagyon profik ebben, amit az utóbbi évek sikersorozata is igazol: az Országos minősítésen elért Arany Páva díj, a 2010-ben elnyert BarcikArt-díj, valamint a csorvási versenyeken megszerzett Kiváló, Nívó- és Különdíjak. Az együttes tehát szakmailag országos szinten is kiváló a csapatnak mondható.
– A nagy távolság miatt egy nappal korábban szokott Csorvásra utazni a zenekar – folytatta élménybeszámolóját Scserbin János.
–  Idén is – hasonlóan az előző évekhez – a  Csorváshoz közeli Rudolf-kastélyban volt a szállásunk. A kastély szépen felújított, különleges hangulatú, szép környezetben fekvő idegenforgalmi szállás, minden adott ahhoz, hogy megfelelő kikapcsolódást nyújtson a szállóvendégeknek, bár ebben az időszakban csak minket látott vendégül.
Az emeleten található ebédlőnek különlegesen jó akusztikája van, amit ki is használtunk minden alkalommal, bár idén az egyik legemlékezetesebb eseményt nem ez, hanem az új tűzjelző készülék okozta. Csoportunkat erről elfelejtették tájékoztatni és a központi áramkapcsoló helyett (mellett) ezt élesítettük megérkezésünkkor, ami aztán némi riadalmat, majd derűs pillanatokat okozott – mondta mosolyogva az együttes vezetője.

Nagydíj és (nagy)elismerés

A „kis éjszakai kaland” ellenére másnap már kipihenten, felkészülve állt színpadra a barcikai Galagonya Citerazenekar. Műsorukban két már  régebben játszott, de Csorváson még el nem hangzott népdalfeldolgozást hallhatott a közönség, valamint egy teljesen új, somogyi és bogyiszlói kanásztáncokból összeállított, pergő ritmusú, technikás dalcsokrot adtak elő.
– A jól sikerült műsor után hatalmas ováció és taps kíséretében vonult le az együttes a színpadról, és az est hátralévő részében is rengeteg elismerő szót és dicséretet kaptunk – folytatta Scserbin János.
– Aztán a verseny végén nagy-nagy örömmel vettük át a rendezvény Nagydíját bizonyító oklevelet és ajándékot, ami igazán nívós visszaigazolása eddig végzett munkánknak, hitvallásunknak. A siker mellett finom vacsora, tombolasorsolás, majd egy táncos buli koronázta meg csorvási kirándulásunkat – zárta élménybeszámolóját a kiváló szakember.
A Galagonya Citerazenekar egy újabb rangos, nemzetközi találkozóról tért haza kiváló eredménnyel, öregbítve ezzel Kazincbarcika hírnevét, és népszerűsítve a  városban folyó magas színvonalú szakmai munkát.

Háttér:

A tíz fős Galagonya Citerazenekar a Csámborgó és a Kaláris Citerazenekarok megmaradt tagjaiból alakult 2008-ban.
Megalakulásuk óta minden évben rendszeresen részt vesznek a csorvási népzenei versenyen. 2009 -ben a tiszakécskei „Tisza” népzenei versenyen szerepeltek, itt Kiemelt Nívó-, továbbá Különdíjat kaptak.
2010-ben, a Magyar Kultúra Napján az együttes elnyerte Kazincbarcika város legmagasabb kulturális kitüntetését, a BarcikArt-díjat.
Sikerrel vették a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei amatőr művészeti csoportok számára meghirdetett verseny fordulóit; majd a győztesek között részt vettek a Miskolci Nemzeti Színházban megrendezett Amatőr Gálá-n. Ugyanebben az évben Egerben az országos minősítő versenyen Arany Páva díjasok lettek. Mára már jól összeszokott a csapat, minden döntést, változtatást teljes egyetértésben hoznak meg. Remélik, hogy a csoport hosszú ideig fog együtt zenélni és további szép sikerek várnak még rájuk. Mert ahogy a zenekarvezető John Lennontól kölcsönzött hitvallása mondja: „Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni”.
Képforrás: O Pont fotó / Pálinkó Gábor

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek