2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Nagy Utazás a szalézi centenáriumi év nyitóünnepségére

Nagy Utazás a szalézi centenáriumi év nyitóünnepségére

Január 26-án – talán évtizedek óta először – kicsinek bizonyult a kazincbarcikai vasútállomás: egy személyvonat nem fért el a kiépített peronszakaszon.
Kora reggel a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 550 diákja és a Don Bosco Iskola 320 diákja indult a Szalézi Expresszel Budapestre, ahol a szaléziak megtelepedésének 100. évfordulója alkalmából kezdődő centenáriumi nyitórendezvényen vett részt a 11 kocsiból álló különvonat küldöttsége.

A vonat megállás nélkül 9.11-kor futott be – ez is rendkívüli – a Nyugati pályaudvar csarnokának legbelső vágányára, ahol a Szalézi Ifjúsági Mozgalom küldöttsége és a Gimnázium 12.E osztálya dallal-tánccal fogadta a különvonatot.
A fiatalok rendezett négyes sorokban a Bajcsy-Zsilinszky úton vonultak a Szent István Bazilika felé; a térre érve a százéves jubileumot jelző 100 piros, fehér és zöld léggömb indult a mindenségbe. A Bazilikában kb. 3.000 fős tömeg zsúfolódott össze, amelynek többségét a meghívott vendégek, a szalézi rendházakból érkező résztvevők és a szalézi iskolák diákjai, tanárai adták.
A szentmisét dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek celebrálta. A szentmise után a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai a déli harangszót követően dinamikus flashmobot mutattak be a jelenlévők és a téren tartózkodó turisták örömére: 520-an formálták meg a téren piros, fehér és zöld kartonjaikkal a szalézi centenáriumi logót. A szentmisét január 27-én 11.00 órakor kezdődő műsorában közvetítette a Duna Televízió. A Nagy utazás, a szentmise és a flashmob képei a gimnázium www.sagim.hu honlapján megtekinthetők.
A performance után az osztályok – tanáraik vezetésével – másfél órás szabad programot bonyolíthattak le a szomszédos Szabadság tér, a Parlament vagy éppen az Andrássy-út és a Teréz körút megtekintésével, de a Bazilikában és a flashmob időtartama alatt tagjaikban felgyülemlett hideg sok esetben rövidítette meg ezt a programot. Ezért aztán minden osztály hiányzó nélkül, pontosan érkezett a Nyugati pályaudvarra a 13.55-kor induló különvonat zöld szemaforjelzésére. Békében, nyugalomban és örömmel eltelve érkeztünk meg 16.46-kor a barcikai állomásra, köszönet a MÁV-Start szervezőinek.
A két iskola kisebb része egy-egy busszal és a tanári kar egy részével azonban még a Budavári Palotába tartott, ahol a tartományfőnökség által rendezett centenáriumi nyitóünnepségen vettek részt. A köszöntő beszédeket követően mindkét iskola színvonalas műsort adott a szalézi centenáriumi nyitóünnepség tiszteletére, majd késő este érkeztek vissza hajnali indulási állomásukra. Köszönet mindenkinek, aki lélekkel, igyekezettel, fegyelemmel vett részt a szaléziak magyarországi megtelepedésének centenáriumi nyitóünnepségére rendezett Nagy Utazáson.
Petróczi Gábor

Elkezdődött a Szalézi centenáriumi év

Kazincbarcika/Budapest: A szaléziak budapesti megtelepedésének 100. évfordulóját ünnepelik 2013-ban.

A centenárium megnyitójára egy tizenegy kocsiból álló különvonaton a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 550 és a Don Bosco iskola 320 diákja is felutazott a fővárosba január 26-án. A Szalézi Expresszen érkezők részt vettek a Szent István Bazilikában tartott szentmisén, ahol Erdő Péter bíboros megnyitotta a centenáriumi évet. A szentmise után a gimnázium diákjai egy flashmobot mutattak be a téren: 520-an formálták meg piros, fehér és zöld kartonjaikból a szalézi centenáriumi logót.
A Szalézi Expressz egy rövid budapesti szabad programot követően kora este érkezett vissza. A kazincbarcikai iskolákból egy-egy kisebb küldöttség még a nap második felét is Budapesten töltötte: ők a Budavári Palotában a tartományfőnökség által rendezett centenáriumi nyitóünnepségen is részt vettek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…